Продуктивність у 50 кг сміття за годину, мінімум палива й безпека для довкілля — цими та іншими властивостями новинки вже зацікавилися в Німеччині та Перу. Науковці сподіваються на те, що їхнє дітище буде затребуване й на Батьківщині.

Як розповіли «Голосу України» в департаменті освіти і науки ОДА, така установка незамінна під час пандемії, коли кількість використаних засобів індивідуального захисту постійно збільшується.

«Наприклад, обласна лікарня імені Мечникова лише за тиждень накопичує до 50 кг медичних відходів. Під час роботи над установкою вчені врахували специфіку таких відходів, адже вони нерідко є вогнищем інфекції. Тому основний етап утилізації цього «сміття» — спалювання за температури 800 градусів. Щоб мінімізувати викиди в атмосферу, гази, що виділяються, додатково допалюють», — каже заступник директора департаменту Антон Демура.

Обладнання працює на кожному з доступних видів палива, при цьому витрати — мінімальні. Необхідні 800 градусів у «печі» досягаються лише за дві хвилини. А всі медичні відходи за тиждень лікарні імені Мечникова, приміром, можна спалити за годину. Науковці розробляють автоматизовану систему керування обладнанням.

«Ідею створити установку підкинули перуанські колеги. В їхній країні — проблеми з утилізацією медичних відходів, і вони замовили нам розробити таке обладнання. А тепер винаходом зацікавилися і німецькі вчені. Але хотілося б, звичайно, щоб ним користувалися передусім вітчизняні лікарі. Уже провели переговори з лікарнею імені Мечникова, і незабаром наша установка має з’явитися на території закладу. Вона зручна в експлуатації, за невеликих розмірів має високу продуктивність. А ще — мобільна: легко пересувається з одного місця на інше», — запевняє керівник групи розробників, начальник науково-дослідної частини Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» Роман Дичковський.

Дніпропетровська область.