Станом на ранок 29 липня в Україні лабораторно підтверджено 1022 нові випадки захворювання на коронавірус. Найбільше число виявлених випадків захворювання COVID-19 за минулу добу зафіксовано в Києві (132) і у Львівській області (149). Про це повідомляє сайт Системи моніторингу поширення епідемії коронавіруса РНБО.

За даними МОЗ, до ослаблення карантинних заходів не готові: Вінницька, Волинська, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Одеська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька та Чернігівська області.

З 1 серпня карантин в Україні житиме за новими правилами. Про це вчора під час онлайн-брифінгу розповів міністр охорони здоров’я Максим Степанов (на знімку).

«Ми змінили правила карантину, починаючи з 1 серпня. Ми зробили розподіл на чотири зони... У кожній із цих зон будуть різні обмеження. Найм’якші обмеження стосуватимуться зеленої зони», — сказав міністр.

За його словами, у зеленій (найм’якшій з карантинних заходів) зоні обов’язковим є виконання всіх правил карантину, які встановлені у країні: масочний режим, соціальна дистанція, використання антисептика.

«Щодо масових заходів — не більше однієї людини на п’ять квадратних метрів. Також обмеження щодо відвідування кінотеатрів або театрів, тобто зали повинні заповнитися не більше, ніж на 50%. Що стосується пересування громадським транспортом, воно може відбуватися у кількості місць, які визначені у технічних характеристиках того чи іншого транспортного засобу», — сказав Степанов.

Міністр також пояснив правила перетину кордонів між зеленою і червоною зонами: «У червоній зоні буде обмежений рух транспорту — міського, міжміського. Будуть установлені відповідні пости на перетині із зеленої в червону зону. Ми зараз робимо це на рівні територіально-адміністративних одиниць — це або місто, або район», — зазначив Степанов.

Карантинні зони визначаються за чотирма критеріями. Інформація з областей в залежності від поточної епідситуації буде розміщена на ресурсах МОЗ.

З 1 серпня Україна також змінить підхід до розподілу інших країн на червону й зелену зону. Статистика оновлюватиметься раз на тиждень, а не на три дні, як зараз. Міністр наголосив, що Україна переходить на європейські критерії оцінки ситуації поширення коронавірусу в інших країнах.

«Буде два показники, при перевищенні яких країна буде віднесена до червоної зони. Перший показник — приріст хворих за останні 14 днів, якщо він перевищує такий приріст на території України. Другий показник — відсоток (хворих) у країні за останні 14 днів порівняно з минулими 14 днями, якщо він буде більше за 30%», — констатував глава профільного відомства.

«Уся ця інформація є на сайті Міністерства охорони здоров’я. Тому якщо ви плануєте подорож, подивіться цю інформацію», — додав він.

Напередодні Степанов повідомив про чітку позицію МОЗ стосовно нового навчального року — учні з вересня повинні повернутися за парти. Міністр анонсував на сьогодні, 30 липня, нараду, на якій остаточно затвердять правила перебування дітей у школах.