Ми побували на кількох основних точках екстремального маршруту та дізналися, які забави пропонують туристам організатори.

Першою турточкою став дендропарк на території Клесівського лісгоспу. Майстер з озеленення Сергій Круглик (на знімку вгорі) був за гіда. Сам дендропарк не огороджений звичним штучним парканом. Замість нього по периметру території насаджено доглянутий живопліт з різних ялинок, туєвих чи граба. Двічі на рік зелений паркан підстригають, формуючи різні геометричні фігури. Загалом на території парку лише хвойних рослин налічується до декількох десятків видів. А повноцінна прогулянка займе у вас не менш як півдня. І розповідь про звичайну сосну не видаватиметься банальною.

...Селище Клесів відоме не лише бурштином, а й одним із найбільших гранітних кар’єрів у Європі (на знімку в центрі). Побачити, як потужний вибух руйнує монолітні поклади каміння, можна на спеціальному оглядовому майданчику. Про це повідомляють двома потужними сигналами сирени.

Один масштабний підрив руйнує майже 30 тисяч тонн гірничої маси. Щотижня на Клесівському кар’єрі нерудних копалин «Технобуд» проводять два-три вибухи. Для цього спеціальні машини бурять отвори по 10—15 метрів. А в день підриву в них заряджають спеціальну водоемульсійну рідину. Як розповідає Юрій Прозапас, PR-менеджер компанії «Технобуд», такий метод видобутку щебеню є повністю екологічно чистим.

Після вибухових робіт електричні ескалатори навантажують породу на «БелАЗи», які завозять її на виробничу лінію. За один день машини можуть перевезти 20 тисяч тонн гірничої маси. У цехах її подрібнюють на щебінь різних фракцій. Загальна площа Клесівського кар’єра — 100 гектарів, а глибина — 118 метрів. Також щодоби з дна викачують у середньому 6000 метрів кубічних води.

...Останньою за ліком, але не за емоціями виявилася зона видобутку бурштину. Дрібне каміння можна збирати просто руками без лопати, а тим паче помпи. Але справжній драйв для туриста — покататися на потужних квадроциклах. Для цього не потрібно особливих навичок, досвідчені інструктори зможуть коротко пояснити принцип роботи залізного коня. Після хвилинного інструктажу кожен може самостійно відчути весь адреналін від справжнього бурштинового сафарі.

Сарни Рівненської області.

Фото Василя СОСЮКА.