На цьому під час учорашньої прес-конференції в інформагенції «УНІАН» наголосили представники оргкомітету заходу.

«Справді, проблема з коронавірусом є, вона визнана в усьому світі. Але якщо ми скажемо: люди, не приходьте, — вони все одно прийдуть, але тоді все відбуватиметься хаотично. Оскільки ми лише доносимо волю людей, то єдине, що можемо зробити, — це організувати процес», — зауважив Дмитро Шатровський, голова ВГО «Ветеранське братерство».

«Закликати громадян вдягати маски, користуватися антисептиками, дотримуватись соціальної дистанції для того, щоб мінімізувати потенційну можливість зараження. Ми справді розглядали план «Б» — не проводити марш, а зробити великий захід. Але наші люди сказали, що все одно прийдуть. Зупинити цей порив ми не можемо, тому краще його організувати і звести до мінімуму будь-які ризики. Саме цим і займається наша команда», — продовжив Дмитро Шатровський.

Водночас, відповідаючи на запитання, чи потрібні взагалі марші й паради, організатори одностайно відповіли: «Так». «Останнім часом питання ветеранів зникає з порядку денного, тому серед іншого люди, які приїдуть на

День Незалежності до Києва, хочуть актуалізувати це питання, нагадати, що війна триває. Тому такі марші однозначно потрібні», — наголосила Оксана Коляда, голова Благодійного фонду «Повернись живим».

За словами представника Руху ветеранів України Антона Колумбета, до 2014 року Україна відштовхувала від себе поняття армії: «Українське суспільство не хотіло бачити, що державу треба захищати. Це дуже болісний урок, який ми всі винесли, за який ми всі заплатили, продовжуємо платити і платитимемо дуже довго. Тому будь-які заходи, пов’язані з військовою тематикою, особливо організовані знизу, — це надзвичайно круто. Бо це процес державотворення, зародження нової української міфології та історії. Мине 20 років, і діти вивчатимуть у школі події, які відбуваються сьогодні. І наше завдання — зробити все для того, щоб вони читали про нинішні події так, як ми свого часу про події національно-визвольної боротьби Богдана Хмельницького, Перші визвольні змагання 1917—1921 років».

Прокоментували організатори й ситуацію із заходами безпеки, вони будуть безпрецедентні. «Будуть кінологи, план дій обговорюється з головним управлінням муніципальної поліції Києва, співпрацюємо з СБУ у цьому напрямі», — запевнив Ігор Марі, представник Київської міської спілки ветеранів АТО, голова муніципальної варти.

«Але якщо якийсь камікадзе вирішить вчинити провокативні дії, то, думаю, він із насолодою віддасться в руки правоохоронців. Це, звичайно, гумор», — зазначив Антон Колумбет, додавши, що насправді ніхто й нічого не боїться. «Ми віримо у своїх побратимів і посестер, навіть яких ми не знаємо. Думаю, що все буде нормально і ніщо не завадить нам провести захід», — сказав він.

Водночас організатори маршу нагадали, що принципи заходу залишаються незмінними: без партійної символіки та гасел, відкритість, прозорість і повага.