Працювати тільки увечері не рентабельно, адже все одно доводиться сплачувати оренду, комунальні послуги, податки тощо. Водночас бізнесу достатньо комунікації з органами влади щодо логіки ухвалення рішень. Про це заявили представники ресторанного бізнесу на зустрічі з обласною владою в Запоріжжі.

Головний санітарний лікар області Роман Терехов роз’яснив, що урядом внесено зміни до Постанови № 392 «Про встановлення карантину». Таким чином, діє обмеження роботи нічних клубів, кафе та ресторанів з 23.00 до 7.00. Ця норма чинна на території всієї країни. Регіональні комісії з питань ТЕБ і НС не можуть впливати на ці рішення. «Якоїсь окремої «логіки прийняття рішень» особисто для запорізьких власників бізнесу немає. Правила визначено урядом і рівною мірою стосуються і Запоріжжя, і Одеси, і Києва. Немає поділу на «ваші» й «наші». Всі в однакових умовах. Ми не хочемо спеціально закривати заклади. Люди справді втомилися від цих обмежень і вже не дотримуються повною мірою всіх рекомендованих протиепідемічних вимог. А міжнародна епідеміологічна практика свідчить, що за першою хвилею спалаху захворювання завжди приходить друга. І, як правило, вона значно більша», — наголосив Роман Терехов.

Підприємці висловили невдоволення через часті перевірки їхніх закладів працівниками Держпродспоживслужби й Національної поліції. За їхніми словами, іноді установи перевіряють по п’ять-сім разів на день. Так, з 17 по 19 липня поліція Запорізької області перевірила 63 розважальні заклади на предмет дотримання правил карантину. Роботу 18 із тих, де зафіксовано порушення, припинено. Всі порушники працювали після 23-ї години. «Стосовно суб’єктів господарювання й їх співробітників складено 33 адміністративні протоколи за ст. 44-3 (Порушення правил щодо карантину людей) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Всі вони скеровані до суду. Санкція за статтею передбачає накладення штрафу на громадян на суму від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», — розповіли представники поліції області.

Варто зазначити, що 20 липня сотні власників і працівників нічних клубів, ресторанів і розважальних закладів провели акцію протесту біля Запорізької міської ради. Вони вимагали дозволити працювати з 23.00 до 7.00. «Людей доводиться скорочувати через те, що неповний робочий день, не «витягуємо» по комунальних послугах, по зарплаті. Чомусь супермаркети працюють цілодобово, а громадське харчування не може. Маски, дезрозчини — усе це робиться, які проблеми?» — розповів журналістам директор одного з розважальних комплексів Анатолій Анохін.

«Усі зазначені випадки взято на контроль керівниками правоохоронних органів, також начальник Держпродспоживслужби проведе роботу з фахівцями про те, як відбуваються перевірки. Ніхто не хоче ускладнювати вам роботу в такий час. Головний санітарний лікар щодня звітує про кількість тих, хто захворів. І ми всі сподіваємося, що скоро це все скінчиться», — заявив голова ОДА Віталій Боговін.

 

Фото прес-служби Запорізької ОДА.