Так, сучасний безбар’єрний інклюзивний майданчик вартістю 18 мільйонів гривень, розрахований на півсотні дітей, почали будувати на місці пустиря в парку «Саксаганський» у Кривому Розі. Фінансування здійснюється з обласного бюджету.

Як розповіли «Голосу України» в Дніпропетровській ОДА, в краї реалізується інфраструктурний проект «Територія комфорту», в рамках якого у різних куточках області з’являються сучасні зони відпочинку.

«Незабаром розпочнемо будівництво і в криворізькому парку «Саксаганський». Це буде вже другий у регіоні безбар’єрний ігровий простір, зручний і для дітей з інвалідністю, і для мам з візочками. Поруч з ним створимо затишну зону відпочинку для літніх людей», — зазначають в ОДА.

Майданчик буде з нетравматичним покриттям. Всюди встановлять зручні гойдалки і каруселі, гірки та «лазалки». А ще — тактильні ігрові панелі: «піаніно», «гітари», «барабани». Варто лише покрутити ручку, і вбудований всередину механізм перетворює кінетичну енергію на електричну: музична панель видасть звуки. Все обладнання буде українського виробництва.

«У центрі майданчик прикрасить ігровий комплекс «Сфера» (на знімку). Це буде наша головна цікавинка. Під час розробки комплексу орієнтувалися на довколишню інфраструктуру. Згори комплекс нагадуватиме за формою фонтан, встановлений у центрі парку, — улюблене місце криворіжців», — наголосила представник проектної організації Катерина Коротких.

Також будівельники оновлять прилеглу територію площею 1,1 га. Замість старих напівзруйнованих бетонних плит покладуть сучасну тротуарну плитку. На вході до майбутнього майданчика вже поклали тактильну плитку. Вона допоможе орієнтуватися людям з порушеннями зору.

Ще один об’єкт — Кам’янська школа мистецтв, яка стала учасником всеукраїнського пілотного проекту «Мистецька освіта без обмежень». Навчальний заклад успішно пройшов відбір, який проводило Міністерство культури та інформаційної політики України. Проект передбачає тренінги, де навчатимуть особливостей інклюзивної освіти.

«Інклюзивна освіта — це один з показників прогресивності держави. Мистецтво допомагає дітям з інвалідністю розкрити свій творчий хист, вчить тривалої концентрації, розвиває бажання спілкуватися. Викладачі школи мистецтв міста Кам’янського вчитимуться працювати з цими дітьми», — розповіла начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Наталія Першина.

За її словами, освітньо-тренінгова програма проекту передбачатиме чотири модулі: фізичну доступність художніх шкіл, організацію навчання учнів з інвалідністю, навчально-методичне забезпечення освітнього процесу, взаємодію.

«З усієї України обрали 17 шкіл-учасниць. Вони опановуватимуть організацію інклюзивного мистецького навчання. А ще зможуть обмінюватися досвідом, розробляти спільні проекти. Все це під постійним наглядом експертів, до яких можна звернутися по допомогу і пораду. Проект триватиме до кінця червня наступного року», — додала чиновниця.

А в самому обласному центрі розпочали обладнання управлінь соціального захисту спеціальними пристроями для обслуговування осіб з порушеннями слуху. Їх забезпечать планшетами, за допомогою яких людина зможе зателефонувати до єдиного колл-центру, де працюють перекладачі мови жестів. Чотири такі пристрої вже з’явилися в Центральному, Лівобережному та Правобережному центрах соціального захисту.

«На обліку в соціальних центрах Дніпра перебуває майже тисяча осіб з порушеннями слуху. Тому дуже важливо, щоб їх обслуговування було комфортним. Ми вже бачили, як цей проект успішно працює в Харкові, Одесі, Вінниці. Тепер впроваджуємо пілотний проект і в нашому місті», — каже заступник міського голови, директор департаменту соціальної політики міськради Едуард Підлубний.

А починався проект з того, що представник громадського руху «Соціальна Єдність» Антон Гулідін просто звернувся до міського голови через соцмережі.

«Я написав Борису Філатову в особисті повідомлення у Фейсбуці, він одразу мені відповів і прийняв пропозицію впровадити проект для осіб з порушеннями слуху в Дніпрі. Упевнений, що це допоможе зробити ще один крок до безбар’єрності міста», — вважає Антон Гулідін.

Фото прес-служби Дніпропетровської ОДА.