Нагадаємо, вночі 17 серпня авто програми «Схеми» підпалили біля будинку водія знімальної групи.

Головна редакторка «Схем» Наталя Седлецька вважає, що за підпалом машини можуть стояти фігуранти розслідувань.

«Підпал автомобіля одного зі співробітників проекту журналістських розслідувань «Схеми» є свідченням небезпечної тенденції — посилення авторитаризму влади Зеленського», — заявив народний депутат із фракції «Європейська солідарність» Володимир Ар’єв.

За його словами, свобода слова, у тому числі критика Президента, була недоторканна всі п’ять років після Революції Гідності. «Проект «Схеми» постійно критикував п’ятого Президента і його команду, але не було жодних підпалів чи погроз», — написав депутат, додавши, що нині з’явилися гідні послідовники авторитаризму. «Сьогодні ми на етапі підпалу машин. До таємничих зникнень журналістів та опозиціонерів залишилося півкроку», — застеріг В. Ар’єв і наголосив: «Як журналіст за фахом і політик висловлюю солідарність з Михайлом Ткачем та його колегами. Свавілля має бути зупинене».

Його колеги по фракції Марія Іонова, Ірина Геращенко, Іванна Климпуш-Цинцадзе та Вікторія Сюмар звернулися до МВС і Національної поліції з вимогою провести неупереджене і швидке розслідування, встановити причетних до підпалу машини представника редакції програми «Схеми», а також встановлення прослуховуючих пристроїв у квартирі журналіста цієї програми Михайла Ткача. «За інформацією медійників, розслідування щодо незаконного проникнення в житло журналіста фактично так і не почалося. Від імені нашої платформи «Безпека. Жінки. Мир» висловлюємо підтримку творчій групі і вважаємо неприпустимим тиск на журналістів, їх залякування», — написала І. Геращенко у Фейсбуці.

Водночас у «Голосі» вважають ситуацію загрозливою і нагадують, що майже місяць тому голові правління Центру протидії корупції Віталію Шабуніну спалили дачу. Такі випадки, переконані народні депутати, стаються із завидною регулярністю, бо непокаране зло повертається.

«Ми маємо перетворити силові органи на правоохоронні. І перший крок до цього — відставка міністра внутрішніх справ Арсена Авакова», — заявив народний депутат Ярослав Железняк.

Вл. інф.