Брендом Линовиці може бути палац де Бальменів. Яків де Бальмен був другом Тараса Шевченка — йому він присвятив поему «Кавказ».

За підтримки Програми «U-LEAD з Європою» робоча група розробила стратегічний план розвитку ОТГ на наступні 7,5 року.

Цей документ передбачає впровадження низки проектів, які мають активізувати економічний розвиток територій та створити умови для розвитку інфраструктури, туристичного потенціалу та людського капіталу.

«Стратегія допоможе нам змінити економічну активність мешканців. Ми маємо декілька проектів для активізації молоді до створення свого бізнесу. Соціально-економічний аналіз громади дозволив нам чітко визначити наші переваги та слабкі сторони. Тому пріоритет громади — розвиток економіки, аби мешканці громади мали можливість працювати вдома», — переконує Наталія Олійник, секретар Линовицької селищної ради.

Сформовано чотири стратегічні цілі: прискорення економічного розвитку громади, розвиток інфраструктури, туризму та людського капіталу. Кожна з них складається з декількох оперативних завдань, які включають низку підпунктів.

До кожного з завдань громада вже напрацювала понад чотири десятки проектів, які планує реалізувати у перші три роки впровадження стратегії.

«Стратегічне планування для громади є шансом сформувати критичну масу рішень та подій, які спричинять зростання місцевої економіки. Децентралізація створила для цього всі умови, а робота команди показала реальну картину економічного стану територій, і тепер ми знаємо, де наша мета, і що потрібно для її досягнення», — наголошує Володимир Бойко, радник з регіонального розвитку Чернігівського регіонального офісу програми «U-LEAD з Європою».

Для реалізації сформованих пріоритетів робоча група зібрала понад 40 проектів від мешканців громади. Зокрема, у перші три роки планується створити сільськогосподарський кооператив зі зберігання та збуту овочів, запровадити освітні курси для старшокласників з основ проектного менеджменту та бізнесу. Передбачена також підтримка домогосподарств у застосуванні сучасних аграрних технологій, розвиток тепличних господарств, формування та поширення інвестиційних пропозицій, створення інтерактивного інформаційного центру: «Кавказ: стежками шотландських графів», очищення від решток виробництва цукру річки Ставка тощо.

Також у Линовиці планують розробку бренду громади, містобудівної документації та інвентаризацію комунального майна. Ці заходи допоможуть зібрати додаткові ресурси для розбудови інфраструктури. У Стратегії запланували оновити дороги та систему освітлення сіл, розбудувати систему відео-спостереження та швидкісного інтернет-зв’язку.

Усього для реалізації цих ідей та проектів необхідно майже 52 мільйони гривень. Гроші шукатимуть у бюджеті громади, через державні програми підтримки та грантові проекти.

«Наступні роки стануть ключовими у розвитку громади, адже в стратегії визначили проекти, які варто реалізувати, і основна робота точитиметься навколо пошуку грошей. Програма «U-LEAD з Європою» й надалі надаватиме консультативну підтримку та супроводжуватиме Линовицьку громаду», — ділиться Ірина Кудрик, керівниця Чернігівського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Чернігівська область.

Фото надано автором.