Так, було зафіксовано, що камери давно потребують ремонту. А в облікових журналах перекручено інформацію про їхнє здоров’я. Формальний підхід присутній і в процесах навчання та виховання дітей. Про це розповіли в Офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

До складу комісії увійшли регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Запорізькій області Ірина Карпенко, регіональний координатор взаємодії із громадськістю Сергій Бізденежний, представники громадськості. Інспектори перевірили документи, оглянули камери, в яких перебувають неповнолітні. Також провели з ними конфіденційні бесіди на предмет умов їх утримання в установі й порядку здійснення досудового розслідування судового розгляду справ. Крім того, поговорили й зі співробітниками слідчого ізолятора, які працюють із дітьми.

Нині в СІЗО перебувають троє неповнолітніх, один з яких на момент проведення моніторингу вибув з установи для участі в судовому засіданні.

«Під час моніторингу було встановлено, що камера, в якій утримуються неповнолітні, потребує ремонту. В ній відсутня інформація про правила внутрішнього розпорядку установи. Навчальний процес для дітей здійснюється вчителями Запорізької вечірньої школи II—III ступенів № 12 Запорізької міськради. Але контроль за належним виконанням освітнього процесу вихованців відбувається не в повному обсязі», — повідомили перевіряльники.

Вони виявили той факт, що один із неповнолітніх відмовився відвідувати навчальний клас для одержання освіти й брати участь у виконанні плану заходів з виховної роботи. Однак жодних відомостей про його небажання брати участь у навчальному процесі адміністрацією установи не зафіксовано. Відсутній індивідуальний план психологічної роботи з хлопцем на предмет відмови від навчання (отримання середньої освіти). Журнал обліку заходів містить інформацію про їх проведення. Але під час інтерв’ю було встановлено, що арештанти відмовляються від участі в заходах.

«Це свідчить про можливий формальний підхід до планування заходів і їх виконання, метою яких було б досягнення результату переосмислення дітьми своєї поведінки, ставлення до закону й моралі, здобуття освіти. Також у конфіденційній бесіді з неповнолітнім стало відомо, що хлопець скаржився на проблеми зі здоров’ям, а саме — на зубний біль, що знайшло своє підтвердження за фактом перевірки медичної документації. Тим часом у журналі щоденних обходів у графі «скарги» систематично за весь час ведення документа зазначено: «Скарги відсутні», — заявляють перевіряльники.

Фото із сайту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.