Такий вигляд має сучасне екологічно чисте виробництво I&U Group біля селища Капітанівка Новомиргородського району на Кіровоградщині.
 


На знімку: засновник агрохолдингу Сергій Тарасов.

Будівництво тривало з грудня 2018 року. На будівельних та пусконалагоджувальних роботах було задіяно понад 500 працівників. Зокрема, висококваліфікованих спеціалістів з Австрії, Німеччини... Кінцева вартість підприємства становить 23 млн євро. Загальна потужність заводу — 6 МВт/год. За запевненнями фахівців, цього вистачить, щоб забезпечити електрикою та теплом 35 тисяч середньостатистичних квартир. Саме підприємство використовуватиме до восьми відсотків виробленої енергії.

За словами засновника агрохолдингу Сергія Тарасова, щорічно завод вироблятиме понад 48 тисяч МВт «зеленої» електроенергії. Тож його вартість має окупитися протягом чотирьох-п’яти років роботи. Крім того, біогазовий завод — це лише частина загального проекту холдингу вартістю понад 100 млн євро.

Унікальність заводу ще й у тому, що він здатний переробляти будь-який вид органічної сировини на теплову та електричну енергію. Крім кукурудзяного силосу та жому цукрового буряка, на яких розпочав працювати завод, тут можуть переробляти на біогаз, теплову та електроенергію курячий послід, свинячий гній тощо. Наразі ж комплекс дасть змогу вертикально інтегрованій сільськогосподарській компанії ефективно використовувати відходи власного цукрового виробництва та рослинництва, переробляючи за добу понад 300 тонн силосу і жому.

Залишки від виробництва біогазу використовуватимуть як біодобрива, які частково замінять дорогі мінеральні. Щороку комплекс вироблятиме 10—12 тисяч тонн таких добрив. Такий підхід дасть змогу не лише зекономити на закупівлі мінеральних добрив, а й покращити екологію шляхом створення замкненого безвідходного циклу виробництва, повідомив директор заводу Олег Шевченко. У перспективі планується запустити проекти з виробництва метану (з курячого посліду) і СО2, що використовується в харчовій промисловості.

Завод також забезпечить створення кількох десятків нових робочих місць.

А робота за новітніми «зеленими» технологіями дасть змогу умовно скоротити шкідливі викиди на 24 тисячі тонн на рік та істотно покращити екологічну ситуацію поблизу заводу.

Кіровоградська область.

Фото автора.