Це перше засідання, у котрому як глава української делегації бере участь екс-президент Леонід Кравчук.

Раніше Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що в ТКГ працюватимуть також перший прем’єр-міністр України (1990—1992 рр.) Вітольд Фокін, віце-прем’єр Олексій Резников і перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко. Серед питань, винесених до порядку денного переговорників формату «Україна — ОБСЄ — Росія» — пролонгація домовленостей режиму тиші, обмін утримуваних осіб, розмінування територій.

Напередодні запланованого на ці дати засідання вже в новому статусі Леонід Кравчук в інтерв’ю різним ЗМІ озвучив своє бачення і напрям роботи в Тристоронній контактній групі. Зокрема, він відзначив, що одне з головних питань на відеоконференції 19 серпня — виконання рішень паризького саміту. Мовляв, його розберуть по пунктах, і на основі цього аналізу стане ясна готовність країн-учасниць до берлінського саміту. Коментуючи заяви російської сторони про те, що нормандський саміт на рівні лідерів можливий тільки після закріплення «формули Штайнмаєра» в законі про особливий статус ОРДЛО й зміни української Конституції, Кравчук повідомив про намір офіційно заявити РФ про нереалістичність цих вимог.

Він також заявив, що українська делегація в ТКГ зможе перейти до обговорення політичного блоку питань тільки після встановлення всеосяжного й безстрокового перемир’я на всій лінії розмежування.

До того ж новопризначений постпред України в ТКГ вважає, що в переговірний процес слід вводити нове формулювання — «особливий режим адміністративного керування», замість особливого статусу. «Це буде    більшою мірою відповідати тим реформам, які відбуваються в Україні щодо місцевого самоврядування і наших законів, які вже ухвалено. А якщо ставиться завдання ще це питання в Конституцію внести, як іноді ми чуємо з боку Росії, то це зараз нереально», — зазначив Кравчук.

Раніше представник ОРДЛО від України в Тристоронній контактній групі по Донбасу Сергій Гармаш розповів, що між Києвом і Москвою на даний момент триває активне обговорення Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», у ході якого Росія намагається нав’язати свої правила, зокрема, змусити Україну внести зміни до Конституції стосовно «особливого статусу» Донбасу.

На момент, коли верстався номер, офіційної інформації про підсумки вчорашньої зустрічі ТКГ ще не було відомо.