Таку точку зору висловила голова підкомітету з питань міжпарламентського співробітництва, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Єлизавета Ясько («СН»).

За її словами, цю позицію вже обговорюють парламентарії з Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва і проект відповідної постанови буде зареєстровано після внесення можливих поправок від колег.

Ключовими в постанові, наголосила Є. Ясько, мають бути тези про те, що президентські вибори в Білорусі не відбулися, їх сфальсифіковано; Олександр Лукашенко нелегітимний і утримує владу силоміць; співробітники білоруських правоохоронних органів, що віддали і виконали злочинні накази, внаслідок чого постраждали люди, мають бути покарані.

Наголошується також, що Україна підтримує прагнення білоруського народу до свободи і демократії й готова надати білоруському народу гуманітарну допомогу, прийняти біженців, допомогти їм податковими пільгами.

«Сподіваюся на підтримку всієї Верховної Ради. У такий критичний час ми не можемо стояти осторонь», — наголосила народний депутат.

На своїй сторінці у Фейсбуці Є. Ясько наводить і текст проекту постанови «Акт свободи Білорусі». У ній, зокрема, крім вищезазначених тез, наголошується, що, підтверджуючи історично добросусідські відносини між білоруським та українським народами, які ґрунтуються на повазі до загальновизнаних норм міжнародного права, цілей і принципів Статуту ООН, Україна засуджує незаконні затримання своїх громадян на території Республіки Білорусь, що мали місце у серпні 2020 року і вимагає притягнення до відповідальності посадових осіб, відповідальних за порушення законних прав громадян України.

У документі зазначається також, що статус біженця або особи, що потребує додаткового або тимчасового захисту, у визначених законом випадках поширюється, зокрема, на громадян Республіки Білорусь, які внаслідок загрози життю, безпеці чи свободі через власні політичні переконання вимушені залишити свою країну.

Кабінету Міністрів доручено розробити порядок надання гуманітарної допомоги Республіці Білорусь на запит державної влади або представників білоруського громадянського суспільства (у двотижневий термін з дня набрання чинності цією постановою). А також програму щодо соціальної інтеграції іноземців, які зазнали переслідувань через політичні, релігійні або інші переконання у країні свого громадянства (або осіб без громадянства у країні свого перебування), в українське суспільство. У цьому контексті наголошується на розробці проекту закону щодо спрощення процедури працевлаштування та започаткування або ведення бізнесу в Україні для іноземців, які зазнали переслідувань через політичні, релігійні або інші переконання у країні свого громадянства (або для осіб без громадянства у країні свого перебування) — у двотижневий термін з дня набрання чинності цією постановою.

Водночас офісу Генерального прокурора, Міністерству закордонних справ та Службі безпеки доручається зібрати інформацію щодо порушень прав людини в Республіці Білорусь і підготувати доповіді із зазначенням можливих винних у порушеннях прав людини в Республіці Білорусь.

Вл. інф.