Вони прибрали сміття, почистили паркову зону та берег ставу. А нині злинці вже втілюють у життя задум щодо ремонту дамби на знаменитих Каскадах.

Сельчани врятували від зсуву та розмивання опорну частину місцини, на яку туристи так люблять підніматися з фотоапаратами або для того, щоб символічно помочити руки-ноги у водах верхнього ставка. Шістдесят злинських чоловіків уклали на 32-метровому відрізку, вимостивши фактично ще одну дамбу над старою, 60 тонн каменю, 20 тонн відсіву й три тонни цементу.

Тим часом сільський голова Злинки Олександр Недолужко повідомив, що  планується наступний етап робіт — будівництво перил над цим кам’яним переходом. У результаті це вже буде класичний місток і безпечний оглядовий майданчик. Як, приміром, над Прутом в Яремчі.

«Три роки тому ми пробували підключити до ремонту дамби державу, але коштів нам не дали, — каже Олександр Михайлович. — Ситуація погіршувалася, і далі чекати ні ми, ні численні шанувальники урочища не могли — довелося приймати рішення місцевим фермерам і громаді».

Із бюджету на будматеріали чи для оплати робіт не було виділено жодної копійки.

...Після перил на Каскадах місцеві задумали збудувати також два великі намети, щоб туристи могли присісти зі своїми кошиками й пообідати, милуючись водоспадами, печерами та кам’яними брилами-динозаврами, які ніби виповзли із земних глибин погрітися на степовому сонці. Держава не знайшла двох мільйонів гривень на нову дорогу й лінію електропередач до урочища, та злинчани напевне знають, що загальний інтерес до цих мальовничих місць ніколи не згасне.

Після відомих конфліктних подій, коли чиясь підставна фірма «одним хапом» мало не переписала на себе оренду тутешніх земель, жителі Злинки остаточно усвідомили себе господарями на своїх «вулицях і городах». Мусили! Тепер вони точно знають, що всі ці дамби, ставки й дороги — їхній власний клопіт і колективна відповідальність. А також — шанс реалізуватися як господарі. Людям це цікаво, тим паче тепер, коли Новоукраїнка має стати центром ОТГ, а жителі як мінімум двох районів — Маловисківського та Новомиргородського — поїдуть в офіційних справах до нового райцентру саме через Злинку. Повз Каскади...

А тим часом на сторінці «Злинського вісника» Ольги Голованової у Фейсбуці вже розміщено інформацію про новий громадський проект — будівництво «Куточка щастя» на місці колишнього звалища. Тут є і прозорий звіт про надходження коштів від мешканців села, інвесторів ініціативи, а також протокол виконання робіт, де розписано, хто і чим конкретно займався. Хтось боронував земельну ділянку, хтось коткував, ще хтось виділив дошки для лавочок тощо.

«Ідеться про покинутий будинок на в’їзді в село, — уточнює сільський голова. — Ми прибрали там звалище, тепер буде дитячий майданчик. Це вже не вперше неприглядне місце перетворюється на територію для громадського дозвілля... Ми напевне знаємо, що природа подарувала нам чарівний край. Нам є чим здивувати і чим порадувати гостей.

А нині найперше завдання — зберегти те, що маємо. Напевне, надходження зменшаться при переході на новий формат бюджетних стосунків (після завершення децентралізації та адмінреформи. — Авт.). Тож, ставши на ноги, ми матимемо, що запропонувати для розвитку громади — і туристичні маршрути, і проекти з благоустрою. Слава Богу, люди в селі дружні, фермери теж відгукуються і самі пропонують співпрацю».

Кіровоградська область.

Фото зі сторінки «Злинський вісник»  у Фейсбуці.