АТ «Хмельницькобленерго» було й залишається одним із потужних підприємств як у структурі енергетичної галузі країни, так і в сфері економіки області. Від його стабільної роботи залежить не тільки доля кожного працівника цього численного колективу, а й надходження до бюджетів різних рівнів, сплати до Пенсійного фонду тощо.

Однак уже кілька місяців поспіль ситуація навколо «Хмельницькобленерго» далека від стабільної і спокійної. Про причини її виникнення «Голос України» двічі писав у своїх публікаціях (№ 85 (7342) від 26 травня 2020 р. «Кому заважає стабільна робота АТ «Хмельницькобленерго», № 123 (7380) від 21 липня 2020 р. «Енергетикам потрібні не скандали, а підтримка держави»). Пов’язані вони насамперед з немотивованим і малозрозумілим для колективу бажанням Фонду держмайна України, котрий є основним акціонером товариства, змінити його керівника.
Оскільки підприємство стратегічно важливе для області, подальша його доля турбує не тільки працівників, а й громадськість краю. Свої думки з цього приводу висловили і представники ГО «Майдан Хмельниччини».

«У березні—червні цього року Громадська організація «Майдан Хмельниччини» від імені мешканців Хмельницької області зверталася до керівництва держави з листами про ситуацію навколо зміни керівництва «Хмельницькобленерго» і наголошувала про недоцільність припинення повноважень в. о. генерального директора АТ «Хмельницькобленерго» Олега Івановича Козачука, який займав цю посаду протягом п’яти років.

Протягом 2017—2019 рр. АТ «Хмельницькобленерго» демонструє високу ефективність операційної діяльності. Прибуток підприємства не лише щороку зростає, а і є одним із найвищих серед державних енергетичних компаній в Україні.

Так, чистий прибуток АТ «Хмельницькобленерго» за 2019 рік становив 85,711 млн грн, що перевищує прибуток інших чотирьох державних обленерго разом узятих (АТ «Харківобленерго» — 1,139 млн грн, АТ «Запоріжжяобленерго» — 0,672 млн грн, АТ «Миколаївобленерго» — 30,440 млн грн, ВАТ «Тернопільобленерго» — 0,639 млн грн.)

Цьогоріч, за результатами 2019-го, АТ «Хмельницькобленерго» планує сплатити до державного бюджету 30 млн грн дивідендів, тоді як державні «Запоріжжяобленерго» — 0,2 млн грн, «Харківобленерго» — 0,3 млн грн, «Черкасиобленерго» — 2,5 млн грн. Крім того, АТ «Хмельницькобленерго» — одна із перших енергопостачальних компаній в Україні, що в 2018—2019 рр. в повному об’ємі розрахувалась із ДП «Енергоринок». Тоді як борг «Черкасиобленерго» — 976 млн грн, «Запоріжжяобленерго» — 716 млн грн, «Харківобленерго» — 434 млн грн.

Трудовий колектив та менеджмент компанії були здивовані рішенням Фонду державного майна України та Кабінету Міністрів України, під керівництвом Гончарука О. В., щодо зміни керівництва компанії. Не було названо жодної поважної причини для зміни керівника АТ «Хмельницькобленерго».

Такі дії ФДМУ при звільненні керівника АТ «Хмельницькобленерго» не узгоджуються з постановою Кабінету Міністрів України №256 від 25.03.2020 р., яка рекомендує «суб’єктам господарювання державного сектору економіки, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, і державним банкам з метою забезпечення безперебійної роботи в умовах встановленого карантину утримуватись від кадрових змін в органах управління...»
18.05.2020 року відбулася колегія з розгляду скарг суб’єктів державної реєстрації Центрально-західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) з приводу скарги ФДМ України на дії державного реєстратора про зупинення розгляду документів, поданих Гапоновим В. М. на посаду в. о. директора.

Під час роботи колегії під стінами Хмельницького управління юстиції зібралися численні протестувальники — працівники «Хмельницькобленерго», що не задоволені зміною керівника та незаконними діями ФДМ України.

Оскільки О. І. Козачук цілком влаштовує працівників підприємства як вмілий управлінець, а процедура заміни розпочалася майже таємно, без будь-яких конкурсів чи обговорень, без будь-якої програми дій і без оголошення будь-якої причини такої заміни, ми цілком логічно допускаємо, що єдина мета — це «прилаштування» потрібних управлінців біля фінансових ресурсів успішного підприємства.

Саме тому ми зверталися з проханням до влади втрутитися в ситуацію та не поспішати з припиненням повноважень в. о. генерального директора АТ «Хмельницькобленерго» О. І. Козачука, і в цьому нас підтримують міська влада Хмельницького та Хмельницька обласна рада, які своїми зверненнями до Кабінету Міністрів також вказали на недоцільності зміни керівництва Хмельницькобленерго.

На всі наші звернення, не вникаючи в суть справи, надсилали звичайні відписки з переадресацією з одного державного органу на інший. А від Прем’єр-міністра України, до якого ми звертались двічі, взагалі відповіді не надійшло».

Від редакції

На жаль, давно минули ті часи, коли чиновники намагалися не допустити критичних публікацій у пресі. А якщо часом, бува, такі з’являлися, то одні насправді, інші лише на словах намагалися виправити ситуацію і усунути порушені в публікації недоліки.

З дати останнього виступу газети на справді важливу і злободенну тему минув місяць. Жодної реакції. Ніхто не поспішає пояснити людям причини незрозумілих кадрових рішень, а, можливо, й дати їм належну оцінку. Мовчать Кабінет Міністрів, профільний віце-прем’єр, у рот води понабирали Мінекономіки, Міненерго, Мін’юст разом із ФДМУ. Так, ніби не знають і не бачать всього того шарварку, що зчинився навколо успішної державної компанії.

Мине якийсь час, і згодом з’ясується, що компанія… збанкрутувала. Трапляється, знаєте. А щоб її врятувати, довелося віддати з молотка і за безцінь у приватні, але надійні руки… Щоб цього не сталося, хотіли б почути аргументи зацікавлених сторін і готові оприлюднити всі точки зору.