«Місцеві вибори можуть не відбутися лише за умови введення надзвичайного чи воєнного стану. Так говорить Конституція. Крапка. Все інше — це обмеження прав і свобод громадян. Навіть якщо буде загострення пандемії, без бою в парламенті, без голосування в 300 голосів відтермінувати чи скасувати перегони неможливо. Тож вони мають відбутися». На цьому наголосив народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін під час експертної дискусії «Децентралізація та місцеві вибори 2020: проблеми, очікування, нові можливості».

У свою чергу виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан нагадав, що уряд на своєму останньому засіданні вже ухвалив порядок розподілу фінансових ресурсів для забезпечення проведення місцевих виборів. Водночас він припустив можливість того, що вибори не відбудуться 25 жовтня. Це, за його словами, може статись, якщо вся країна опиниться в червоній зоні, а парламент проголосує за відповідне рішення. «Тобто така можливість залишається, але на сьогодні ми маємо працювати над тим, щоб вони відбулись», — наголосив О. Слобожан.

Торкнувшись завершення децентралізації, зокрема питання існування районних рад, В. Безгін зауважив, що їх наявність прописана в Конституції. А доки це так, ми маємо їх обирати. «Позиція щодо змін до Конституції стосовно наявності вибраного органу субрегіонального рівня однозначна — райрад не має бути. Я все ж таки сподіваюсь, що зміни до Основного Закону будуть успішними і ці райради, які нині обиратимуться як рудимент, проживуть перехідний період і все», — наголосив народний депутат.

Він висловив жаль із приводу того, що на позачергову сесію парламенту не винесено децентралізаційні законопроекти, зокрема №№ 3614 та 3975.

Перший — «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи» (№ 3614) — стосується передачі всіх фінансових ресурсів на рівень громад. Другий — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо утворення та ліквідації районних державних адміністрацій у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів» (№ 3975) — надає уряду право утворювати та ліквідовувати районні держадміністрації.