На знімку: Ігор Цепенда та Ростислав Держипільський (зліва направо).

Драму-реквієм «Нація» за творами письменниці Марії Матіос зіграють актори Івано-Франківського національного академічного драмтеатру ім. Івана Франка. Там, на висоті 2028 м над рівнем моря, базується колишня обсерваторія, якою нині опікується Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника.

Режисер вистави «Нація» народний артист Ростислав Держипільський та ректор ПНУ Ігор Цепенда провели прес-конференцію з нагоди реалізації цього унікального проекту «Недосяжна нація». Захід відбувся в Меморіальному сквері Івано-Франківська.

«Цей проект для нас — виклик і випробування. «Націю» ми грали в різних куточках планети. 2014-го, коли розпочалася війна, показали її для перших переселенців з окупованих областей саме тут, де нині відбувається прес-конференція і де знайшли свій останній спочинок Герої Небесної Сотні, Герої АТО. Піднімаємося на вершину символічно, щоб акцентувати на міцності нашої нації», — наголосив Р. Держипільський.

«Локація не випадкова, адже стіни обсерваторії бачили відображені у драмі історичні події, що відбувалися в сорокові роки минулого століття на Гуцульщині. Важливо, що тут, на вершині, — найвисокогірніший науковий об’єкт країни. Символічно, що франківський театр хоче підкреслити велич акції. Це початок нового соціального проекту, який стане доповненням до тих, що разом із Варшавським університетом уже реалізуємо на горі Піп Іван або ж на Попівані, як вершину іменують самі горяни. Це місце стане театральним артмайданчиком — «Театральним попіванням». Логістично реалізувати цей задум непросто. Недарма Ростислав Держипільський каже, що то буде велика імпровізація, якої ще не бачили Карпати. За виставою спостерігатимуть із усього світу, пряму трансляцію забезпечать журналісти «Суспільного: Карпати», — повідомив Ігор Цепенда.

Фото автора.