Тернистим і славним був шлях організації. Найкращі її представники прославляли Україну на аренах світу. Велика група колосівців упродовж семи десятиліть ставала олімпійськими, світовими і європейськими чемпіонами.

Назвемо лише окремих із них, імена яких відомі широкому загалу. Це «золоті» олімпійці — легкоатлети Віктор Цибуленко, Анатолій Бондарчук, Тетяна Буракова, Наталя Добринська, борець вільного стилю Ілля Мате, вершник Віктор Погановський, стрільці Микола Мільчев і Олена Костевич, боксер Василь Ломаченко, біатлоністка Олена Підгрушна.

Приємно, що естафета поколінь триває. Адже в товаристві підростає чудова зміна, десятки атлетів вигравали юніорські чемпіонати Європи, ставали призерами Юнацьких олімпійських ігор. Дехто з них здобув ліцензії і виступатиме на Іграх у Токіо.

***

Але головне досягнення «Колосу» — організація та проведення великих фізкультурно-спортивних і оздоровчих заходів серед сільського населення. Серед них — Всеукраїнські сільські ігри, «Хто ти, майбутній олімпієць?», Всеукраїнський дитячий футбольний фестиваль «Даруємо радість дітям» (визнаний виконкомом УЄФА другим в Європі мегапроектом з розвитку та пропаганди масового дитячо-юнацького футболу), змагання серед сільських і селищних рад «Краще спортивне село України».

«Колос» має представництво в кожній області. У товаристві 4163 низові та галузеві колективи фізкультури, 1508 фізкультурно-спортивних клубів, 105 ДЮСШ і ДЮСШОР, у яких вишкіл проходять 27 тисяч дітей, Центральна школа вищої спортивної майстерності.

А найважливіше — понад 560 тисяч мешканців сільських, селищних, районних та обласних рад залучені до спортивної, фізкультурної та оздоровчої роботи.

***

Днями відбувся ХІІ Конгрес товариства. Численні гості вітали іменинників з днем народження, вручали подарунки та нагороди. Зокрема, міністр молоді та спорту, олімпійський чемпіон Вадим Гутцайт передав посвідчення і знак «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» знаменитому одеситові, золотому медалісту Олімпіади-2000 зі стендової стрільби Миколі Мільчеву.

Важливою подією стало обрання голови товариства. Кореспондент «Голосу України» побував на зібранні, спілкувався віч-на-віч із делегатами і гостями. І всі без пафосу, але щиро ділилися думками і побажаннями. І всі, зрозуміло, висловилися про обрання голови. І тут була одностайність у виборі.

Отже, громада одноголосно переобрала Олександра Мендуся (на знімку) своїм очільником на найближчі п’ять років.

Ось що сказав Олександр Петрович:

— Ми з усією спортивною родиною України святкуємо день народження Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос». Разом пройшли непростий, але цікавий шлях, де були і важкі випробування, і радість великих перемог.

70 років — вік мудрості та реалізації життєвого досвіду, поваги і визнання, тому, насамперед, вітаю наших дорогих ветеранів, які присвятили значну частину свого життя «Колосу», сумлінно працюючи інструкторами фізкультури, організаторами масового фізкультурного руху, керівниками всіх ланок — від сільських до найвищих управлінських структур товариства. Саме вони підняли авторитет товариства в українському суспільстві до найвищих висот!

Що старшою є організація, то — на відміну від людини — більше вона має перспектив вийти на новий рівень розвитку, адже вже є досвід, досягнуті спортивні рубежі, побудована структура, але головна наша цінність — люди!

У «Колосі» кожен із працівників, спортсменів, керівників є носієм ідеї оздоровлення і покращення якості життя мешканців України засобами фізичної культури, тож саме людина — це найбільша перспектива подальшого поступу і піднесення нашого товариства. Головне завдання «Колосу» сьогодні — реалізувати свій потужний потенціал задля позитивних перетворень у соціально важливій сфері фізичної культури і спорту на благо жителів усіх територіальних громад нашої держави.

Сьогодні, незважаючи на важку фінансово-економічну та політичну ситуацію в Україні, колосівці стали згуртованішими і сильнішими. Саме наша єдність допомогла нам вистояти, зберегти та примножити славні традиції фізкультурно-спортивного руху «Колосу» і всієї України.

Нині ми розвиваємо дитячий спорт, проводимо різноманітні спартакіади, готуємо кращих наших атлетів, які у складі збірних команд високо тримають марку «Колосу», здобувають для нашої держави яскраві перемоги на світових аренах в олімпійських та неолімпійських видах спорту, реально формуючи тим самим позитивний імідж України у світі.

***

На конгресі ми зустрілися з однією із найяскравіших представниць «Колосу», олімпійською чемпіонкою Пекіна-2008 з легкоатлетичного семиборства Наталею Добринською (на знімку).

Вона з числа тих особистостей, які здатні не лише дивувати колосальними успіхами у спорті, а й надихати оточуючих власним прикладом.

Сьогодні пані Наталя допомагає колегам-спортсменам знайти себе у житті після закінчення спортивної кар’єри.

— Нині я очолюю комітет атлетів Федерації легкої атлетики України, а також комісію «Жінки в спорті» Національного олімпійського комітету. Разом із комісією атлетів НОК впроваджує освітній проект для спортсменів, мета якого — допомогти атлетам стати обізнаними у різних сферах, щоб кожен із них впевненіше крокував по життю.

Товариство «Колос» завжди буде рідним для мене. Це спогади про дитинство, виступи за товариство на змаганнях, перша відповідальність і підтримка. Ці золоті колосочки на зображенні «Колосу» і духмяні короваї на відкриттях змагань — у моїй пам’яті назавжди. Адже все це справді виховувало патріотизм і любов до своєї країни. Я хочу побажати, щоб товариство «Колос» процвітало, несло радість і спорт у всі куточки нашої прекрасної України!

Фото www.ukrkolos.vn.ua.