Зорганізували його Рух ветеранів України та фонд «Повернись живим».

З дев’ятої години ранку біля метро «Університет» і в парку Шевченка почали вишиковуватися «коробки», загалом їх було 48, аби згодом пройти до Майдану Незалежності. Учасники акції заздалегідь оголосили про те, що їхній захід буде аполітичним, тож середмістя заполонила лише державна символіка. Очолили Марш родини загиблих учасників АТО/ООС та родини Небесної Сотні, рідні полонених і зниклих безвісти, а також поранені ветерани російсько-української війни.

Одразу в соціальних мережах з’явилося фото доньки Ярослава Журавля, який чотири дні помирав на полі бою, діставши поранення від російського окупанта. Серед перших рухалась і «коробка» на підтримку фігурантів так званої справи Шеремета. До слова, відомий музикант Олександр Положинський відмовився від «Ордена за заслуги ІІІ ступеня», зазначивши при цьому, що нагороди варті Андрій Антоненко, Юлія Кузьменко та Яна Дугарь, яких звинуватили у вбивстві Шеремета.

Далі за цими колонами крокували військові та ветерани із Києва, Криму та всіх областей України, представники військових, ветеранських і волонтерських формувань тощо. А обабіч маршруту стояли кияни і гості столиці та щиро вітали героїв, скандуючи патріотичні гасла.

Варто зазначити, що Марш захисників України організовується вже другий рік поспіль. Торік його вирішили провести через відмову президента влаштувати традиційний військовий парад. Тоді, за підрахунками правоохоронців, на захід вийшло понад 50 тисяч осіб. Не менш велелюдною була й нинішня хода. Попри карантинні обмеження, люди, дотримуючись дистанцій, вирішили не зраджувати традиції і гідно пошанувати сучасних героїв. Саме так і було.

Фото Юрія ПЕРЄБАЄВА.