У Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного відбулась заключна конференція з планування українсько-американського командно-штабного навчання із залученням військ Rapid Trident-2020 («Швидкий Тризуб-2020»).

Одним із головним питань під час проведення фінального етапу планування навчання є епідеміологічна ситуація в Україні, правила дотримання карантинних вимог його учасниками, недопущення розповсюдження COVID-19 під час переміщення військових різних країн до військового полігона і під час безпосереднього проведення командно-штабної та польової фаз.
Участь у роботі конференції беруть представники збройних сил Королівства Данія, Литви, ФРН і Польщі. Представники інших країн, насамперед США, зважаючи на карантин, долучаються до процесу планування за допомогою відеоконференцзв’язку та інших технологічних засобів дистанційної комунікації. Основна відповідальність за проведення навчання лягає на оперативне командування «Південь» та Національну академію сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

— Наше головне завдання — впродовж найближчого часу остаточно узгодити всі питання проведення цьогорічного навчання. Це насамперед перелік учасників, необхідні заходи безпеки через пандемію, сценарій навчання, роль і місце кожного підрозділу, завдання підрозділу OPFOR (позначення дій противника), система логістичного забезпечення, зв’язок тощо, — зазначив під час відкриття конференції начальник Управління підготовки оперативного командування «Південь» полковник Дмитро Красильников, який керуватиме навчанням від України.

Наразі планується, що участь у маневрах візьмуть приблизно 2500 осіб із понад 10 країн. Найбільші контингенти, як і зазвичай, від України та США. Найчисленнішим підрозділом від ЗСУ буде одна з механізованих бригад оперативного командування «Південь».

Під час навчання з відпрацюванням різних завдань — оборони, наступу, стабілізаційних дій — представники різних силових структур відпрацюють дії з проведення протидиверсійної та антитерористичної операцій.

Українсько-американське командно-штабне навчання із залученням військ Rapid Trident-2020 заплановано на другу половину вересня в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ.