На знімку: Василь Хмиз — голова Годовицько-Басівської сільської ради Пустомитівського району на Львівщині.

Погожого серпневого дня, незважаючи на те, що вихідний — субота, на території Годовицько-Басівської сільської ради, що в Пустомитівському районі, поблизу Львова, проводили роботи на 15 об’єктах.
Це, зокрема, ямковий ремонт дороги по вулиці Шевченка в селі Басівка та по вулиці Шевченка в селі Годовиця. Небайдужі мешканці села прийшли для виконання робіт з облаштування тротуару вздовж дороги до школи в селі Годовиця. Закінчивши ці роботи з перекладання бруківки, перейдуть до робіт на річці Щирці, яка протікає через ці мальовничі села, зокрема, здійснюватимуть роботи по дамбі.

Фахівець зі стажем

Голова Годовицько-Басівської сільської ради Пустомитівського району Василь Хмиз дякує людям за виконану роботу на благо села. «Люди роблять якісно, бо знають, що для себе. А роблять вони там, де вірять. Якщо не віритимуть, то і за гроші не робитимуть», — зазначає і показує рівненьку дорогу, на якій щойно закінчили роботу. Згодом мають упорядкувати зупинку.

З Василем Тадейовичем усі вітаються, бо він тут проживає давно, знає проблеми села та як їх розв’язати, переживає за майбутнє та мріє відродити українське село.

За час, коли люди довірили Василеві Тадейовичу очолити сільську раду — від 2015 року, — вдалося зробити багато роботи на благо сіл та мешканців, повернути вкрадені землі та городи. Додамо, що Василь Тадейович — фахівець зі стажем. Він працював проректором у Львівському національному аграрному університеті, був помічником у Героя України Ігоря Рафаїловича Юхновського. Відтак на початку роботи сільським головою зіштовхнувся з тим, що довелося формувати нову команду. Прийшли всі професійні працівники, які прагнули навести лад у селах. Розпочали роботу з нуля. У них не було з ким радитися, оскільки всі попередні працівники звільнилися до приходу нової влади. Але з Божою допомогою ми впоралися й організували продуктивну роботу, нова команда успішно виконала поставлені завдання. Разом добилися того, що громада стала однією з найкращих і може слугувати еталоном для інших.

«Тут є кошти, територія, люди. Ми маємо новітню сучасну містобудівну документацію, яка включає всі напрями життєдіяльності території. Розвиває кожен сантиметр землі», — зазначає сільський голова.

Каже, що ніхто не має такої громади, її вибороли, відстояли, а землі, незаконно забрані, відсудили. Навіть нещодавно, коли Годовицько-Басівську сільську раду хотіли включити до складу Пустомитівської ОТГ, Василь Тадейович очолив боротьбу, щоб цього не сталося. Люди обстоювали право під стінами Львівської обласної ради, а Василь Тадейович обґрунтував позицію громади, чому потрібно йти до Сокільників. У підсумку — сільська рада увійде до складу Сокільницької ОТГ, і це бажання мешканців сіл Басівка та Годовиця.

Усі села мають однакові проблеми

Переконаний, що децентралізація, яка нині відбувається в нашій державі, відкриє багато перспектив для громад. Цікавим для нас є досвід на цьому шляху європейських держав, зокрема Польщі.

Показуючи села — Басівку і Годовицю (а показати є що, і наш об’їзд тривав понад чотири години), — Василь Тадейович наголошує на тому, що всі села мають однакові проблеми: люди хочуть якісного освітлення, тротуарів, доріг, дитячих садочків, шкіл. Сільський голова це знає і вирішує питання. Проте на території своєї сільської ради Василь Хмиз виокремив дві найбільші проблеми. Перша — це незаконно забрані в селян землі, а друга — не виконані інвестором зобов’язання.

Щодо першої, то нещодавно у Львівському апеляційному суді слухалася справа про скасування права власності на земельну ділянку площею 2 гектари з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства на території Годовицько-Басівської сільської ради в селі Басівка, урочище «Липа», отримане ще у 2014 році. На засідання прийшли мешканці села Басівка, в яких незаконно забрали городи. «Попередня влада без дозволу, але з особистої зацікавленості та збагачення, віддала чужі городи, якими наші мешканці користувалися та користуються, вирощуючи там зернові та інші культури дотепер», — зазначає Василь Тадейович. Він переконаний, що ніхто не має права забирати в людей городи, і тому обстоює разом із громадою її право. Завдяки спільній роботі Львівський апеляційний суд прийняв рішення, за яким землі, якими користувалися мешканці вже 20 років, знову будуть в їхній власності.

«У такий спосіб ми відновили справедливість. Разом із мешканцями сіл Басівка та Годовиця ми вже повернули у громаду 144 гектари землі із 500 незаконно забраних. Ці незаконно забрані землі неправомірно віддані попередньою владою.

Роками, коли я ще був членом ініціативної групи, ми боролися і нині боремося, щоб повернути людське! Наша боротьба триває понад десять років, і так буде, поки не повернемо у громаду вкрадене! Як казав Тарас Шевченко: «Борітесь — поборете! Вам Бог помагає! За Вас правда, за Вас слава, і воля святая», — зазначає сільський голова.

Приємно бачити сміх та справжню дитячу радість

Днями в селі Годовиця відбувся футбольний матч на першість Пустомитівського району між ФК «Форвард» (Годовиця—Басівка) та ФК «Сокіл» (Сокільники). Тут подбали про те, щоб для футболістів було створено всі умови: обладнали роздягальні, впорядкували поле, щоб команда могла шліфувати свою майстерність. У нещодавно проведеному на стадіоні поєдинку перемогу здобула місцева футбольна команда, яка поповнила свої спортивні трофеї.

Особливо голова Годовицько-Басівської сільської ради Василь Хмиз пишається роботами, які було виконано для юних місцевих жителів. Тут облаштували аж вісім дитячих спортивних майданчиків. Яскраві, з усім необхідним інвентарем, ці майданчики не пустують — на них завжди багато дітей. Приємно, проїжджаючи селами, бачити сміх та справжню дитячу радість.
Люди виконують роботи власноруч із великою старанністю, щоб усі споруди були справні та безпечні. І найголовніше, чого вдалося досягти, — немає випадків крадіжок, адже роблять для себе, для своїх дітей. Василь Тадейович показує, як упорядкували територію водойми в селі Годовиця для того, щоб тут могли відпочивати місцеві дітлахи. Для цього завезли дві вантажівки піску, а члени ініціативної групи розрівняли його на березі.

Минуле — це наш неоціненний скарб

На території сільської ради, в селі Годовиця, мають унікальну пам’ятку — перлину архітектури — костел Всіх Святих, в якому творив геніальний український скульптор XVIII століття, зачинатель львівської школи скульпторів Іоанн-Георг Пінзель, роботи якого експонувалися в Луврі.

Ще на території сільської ради розташована унікальна пам’ятка історії українського народу, до відновлення і збереження якої доклали багато зусиль мешканці навколишніх сіл та села Басівка, а також Василь Тадейович, — це справжня криївка УПА.

Останній бій між українськими повстанцями та загоном НКВС тут відбувся у серпні 1955-го, 65 років тому. У тому бою дівчина на псевдо «Андрійка» швидко спалювала документи, бо у цій криївці діяла підпільна типографія. Поранену і непритомну її забрали в тюрму на Лонцького. Саме за її описом і відновили криївку 2014 року. Криївку підпалили. У 2019 році її відбудували (чи, швидше, відкопали) знову. Нині вона працює як музей серед унікального дубового лісу, на території Лапаївського лісництва, де збереглися дерева-велетні.

Тут надзвичайно атмосферно і цікаво. Василь Тадейович переконаний, що завдяки таким місцям ми повинні вивчати історію, адже без знання свого минулого неможливо побудувати добре майбутнє. Минуле є нашим неоціненним скарбом!

Сюди повинні приїжджати школярі, туристи.

Історія надихає на творення майбутнього. Саме навпроти цього дивовижного лісу, де є криївка, мешканці села Басівка дозволили, а сільська рада ухвалила відповідне рішення, будувати багатоповерховий будинок з елементами соціальної інфра-структури. Це буде будівництво, яке покаже приклад усій Україні — з дотриманням усіх норм, зокрема енерго-ощадності та енергоефективності.

Робіт виконано чимало, але попереду — грандіозні плани. Голова Годовицько-Басівської сільської ради каже про місцеві вибори, наскільки важливий буде вибір людей, бо ми потребуємо чесної влади в Україні — професіоналів, які вміють і знають, як робити і що необхідно для мешканців. Переконаний, що лише тоді ми збудуємо справжню Україну, до якої так прагнемо. Ми повинні докласти всіх зусиль, щоб процвітало українське село!

Два ключові напрями, які завжди виділяє  голова у своїй роботі, —  люди і територія. «Переконаний, що вони не можуть існувати один без одного: розвиваючи територію, не слід забувати про людей, які на ній проживають, і навпаки, дбаючи про людей, не слід забувати про розвиток території. «Нехай кожна людина докладає максимум зусиль на місці своєї праці, і я впевнений, що наша Україна буде процвітати! Бажаю всім українцям добробуту, мирного неба, економічного розвитку, впевненості у майбутньому та успіхів у всіх починаннях. Нехай Господь дарує мудрість на звершення добрих справ на благо нашої громади та Батьківщини», — каже Василь Хмиз.

Львівська область.

Фото Мар’яни ХМИЗ.