Це найвищий показник добової захворюваності з початку пандемії. Найбільшу кількість виявлених випадків COVID-19 за минулу добу зафіксовано в Харківській (242), Тернопільській (233), Львівській (215), Одеській (214), Івано-Франківській (176), Чернівецькій (155), Рівненській (103) областях і Києві (251). Про це свідчать дані щоденного моніторингу РНБО. При цьому столиця другий день поспіль лідирує за захворюваністю на COVID-19.

Як повідомив під час онлайн-прес-конференції голова КМДА Віталій Кличко, останніми днями збільшується кількість хворих на коронавірус, які потребують госпіталізації. За його словами, лікарні першої хвилі працюють практично в режимі інфекційних госпіталів. І підготовлені додаткові госпітальні бази — міські лікарні №№ 5, 17, 6 і 8. У них є всі необхідні медикаменти, устаткування і засоби захисту для медиків. Також Кличко зазначив, що медичного персоналу поки що вистачає.

«Але! Якщо станеться інфекційний вибух і кількість людей, які потребують госпіталізації, збільшиться в рази, медична система не впорається із цим. Це показала ситуація і в Італії, і в Іспанії, і в Сполучених Штатах. Тому я ще раз звертаюся до всіх: ваше здоров’я й життя залежать від вас і вашої свідомості! Сховати голову в пісок і говорити дурниці про те, що вірусу не існує — це все одно що кинутися в обійми хвороби. Нескладно дотримуватися правил, щоб убезпечити себе: носити маску, дотримуватися дистанції, користуватися антисептиками і не йти в місця великого скупчення людей, щоб потім не казати, що хтось вас не захистив і не врятував», — підкреслив Віталій Кличко.

Проте навчальний рік у школах столиці стартує 1 вересня. Столична влада розробила кілька сценаріїв організації освітнього процесу. Зокрема розглядається застосування змішаної форми навчання — очної і дистанційної. Як заявив у коментарі Укрінформу в. о. першого заступника голови КМДА Валентин Мондриївський, навчальний рік почнеться у звичайному для школярів форматі, але в нових умовах.

«Київ першим розробив і затвердив регламент освітнього процесу та виділив 33,3 млн грн на всі необхідні дезінфекційні засоби для безпеки учнів і працівників. Ми обов’язково повернемося до звичайного життя, без карантину. Нині починаємо навчальний рік у зрозумілому для суспільства режимі навчання, але ми готові до будь-яких змін в епідемічній ситуації міста. Безпека дітей — це найголовніше», — зазначив чиновник.

У свою чергу міністр охорони здоров’я Максим Степанов учора на брифінгу представив свою версію «маскового режиму» для школяра в умовах карантину. Так, він вважає, що учневі досить однієї одноразової маски на день. Хоча такий «захист» рекомендується використовувати тільки три години, а потім утилізувати. Але це за умови безперервного носіння. Однак, за словами Степанова, учням не потрібно надягати захисні маски під час проведення занять.

«Якщо дитина користується звичайною одноразовою маскою, то їй досить однієї маски на день. Бо вона не завжди в ній перебуває. Можна покласти маску в кишеню, коли починається урок, а на перерві — надягти знову. Крім того, нині є багато тканинних масок. Коли дитина прийшла додому, цю маску потрібно випрати й випрасувати», — порадив міністр охорони здоров’я.

Раніше повідомлялося, що столична влада закупила для шкіл дезінфекційні засоби, одноразові рушники, мило на 33 мільйони гривень. Цього має вистачити на три місяці.

Столична влада пропонує уряду ухвалити рішення, щоб додаток «Дій вдома» також встановлювали люди, які контактували з хворими на коронавірус. Таку пропозицію озвучив очільник КМДА Віталій Кличко, відповідаючи на запитання користувачів соцмереж під час онлайн-прес-конференції.

«Справді, додаток «Дій вдома» показав свою ефективність. Його повинні встановлювати громадяни, які перетинають державний кордон з Україною. Але, наскільки нам відомо, цей додаток встановлюють протягом 24 годин з моменту перетину кордону. І за цей час людина може мати багато контактів. Це добре, що уряд нарешті, за нашою пропозицією, уже ухвалив рішення про обмін даними застосування «Дій вдома» із органами місцевого самоврядування. Зокрема, міський Моніторинговий центр почав отримувати дані про людей, які повертаються з-за кордону. Але щоб убезпечити мешканців усіх міст країни, столична влада пропонує Кабінету Міністрів прийняти ще одну постанову, щоб додаток «Дій вдома» встановлювали і люди, які контактували з тими, хто захворів», — зазначив Віталій Кличко.

Він наголосив, що оперативне ухвалення такого рішення допоможе запобігти неконтрольованому поширенню вірусу та уникнути суворого карантину.