Конкурентами наших архітекторів були компанії із Великої Британії, Іспанії, Норвегії, Франції, Катару, Південної Кореї й інших країн.

Ця компанія розробляла проекти освітлення на Центральному мосту Дніпра, центру «Менора» і синагоги «Золота Роза», каплиці Іоанна Хрестителя на Набережній, ТРК «Пасаж» і фонтани на Катеринославському бульварі. Готували бульвар Короленка до святкування Дня Незалежності України.

Як розповів керівник компанії Expolight Микола Каблука, вони навіть не сподівалися потрапити в число 25 кращих у світі проектів у номінації Architectural lighting design за версією Dezeen — найпопулярнішого та найвпливовішого у світі видання про архітектуру та дизайн.

«Dezeen Awards 2020 — щорічний всесвітній конкурс, і це перший випадок у його історії, коли український проект архітектурного світлового дизайну ввійшов до числа кращих відібраних мегаавторитетним журі. Нам удвічі приємніше, що журі оцінило саме цей наш проект освітлення найсучаснішого та найтехнологічнішого архітектурного офісу Творча Архітектурна Майстерня А. Пашенько», — зазначив Микола Каблука.

Він додав, що співробітники компанії не тільки розробляли світловий дизайн, а й спроектували та виготовили індивідуальні світлові системи комбінованого відбито-прямого світла із вбудованими спотами індивідуального освітлення кожного робочого місця. І ця система до того ж є біодинамічною. Її світло автоматично протягом дня змінює відтінок світлового спектра і яскравість світіння, повторюючи в точності зміну сонячного світла.

«Працювати в такому світлі не тільки приємно, а й корисно. І для здоров’я, і для продуктивності в непростій творчій роботі. Щиро раді, коли вдається нашою працею робити посильний внесок у те, що Україна дедалі частіше звучить у світі як країна креативу», — каже дизайнер.

Дніпро.

Довідково

Онлайн-журнал Dezeen спеціалізується на архітектурі, дизайні й інтер’єрах. Щорічно видання публікує власні рейтинги кращих проектів з архітектури, дизайну, інтер’єру та студій. Рейтинги у свою чергу розбиті на окремі номінації.

Фото з відкритих джерел.