Відтепер, повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики України, у батьків є право обирати, що для їхнього малюка є необхідним: чи потрібен одяг, якщо в них вже є діти, особливо діти, які мають маленьку різницю у віці, або якщо дитина має алергію і їй не підходять засоби, передбачені у натуральній формі пакунка.

Нагадаємо, проблема виникла ще на початку 2020 року, коли в Мінсоцполітики оголосили тендер на закупівлю бебі-боксів через держустанову «Професійні закупівлі». Згодом Антимонопольний комітет скасував цей тендер через скарги більшості його учасників. Тож програму фактично поставили на паузу, адже потрібно було оголошувати новий тендер.

Оскільки ж тендерні процедури в Україні можуть тривати місяцями, сподіватися на швидке розв’язання проблеми не доводилося. Це означає, що в тих областях, де пакунки малюка залишилися, їх ще видавали і продовжують видавати, однак нових, зрозуміло, ніхто вже не закуповуватиме. І там, де бебі-бокси закінчилися, вони навряд чи з’являться.

Отже виникла ситуація, коли гроші в держави на закупівлю пакунків малюка є, а от чим їх наповнювати — немає. Тому спочатку в Мінсоцполітики вирішили тимчасово видавати компенсацію тим породіллям, які вчасно не отримали бебі-боксів.

Більшість батьків зраділи можливості одержати гроші. Але чиновники, остерігаючись, щоб їх банально не проїли, вимагали, щоб кошти витрачалися тільки на товари для малюка. Причому головна вимога була купувати тільки товари певної категорії і навіть у конкретних торговельних місцях.

Тим часом АТ «Комерційний банк «ПриватБанк» розпочав видачу картки для виплати одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка».

Банком внесено зміни до Умов та правил надання банківських послуг (договір із клієнтами), якими передбачено новий банківський продукт — соціальна карта для виплат «Пакунок малюка». Головною особливістю цієї карти є те, що її можна відкрити протягом року з дати народження дитини і кошти можна використати ще протягом року з моменту їх зарахування шляхом придбання дитячих товарів (засоби догляду за дітьми та дитячі засоби гігієни: підгузки, серветки; дитячий одяг та взуття; дитяче харчування; дитячий посуд; дитячі іграшки; текстиль для дітей, у тому числі рушники, ковдри) і товарів для породіллі (прокладки для лактації; прокладки після пологові) у закладах торгівлі, які уклали з Мінсоцполітики публічний договір.

Усе це зроблено в рамках реалізації пілотного проекту «Монетизація одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка», який запроваджено Постановою Кабінету Міністрів України від 29.07.2020 № 744 «Деякі питання реалізації пілотного проекту з монетизації одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка».

Вл. інф.