Це ледь не стільки, як із Ужгорода до Києва.

У затишному скверику біля облдержадміністрації днями відбулася презентація пересувних відділень «Укрпошти». Участь у церемонії взяли директор Закарпатської дирекції «Укрпошти» Сергій Калій і перший заступник голови ОДА Олег Коцюба.

Насамперед Сергій Калій наголосив, що Закарпатська разом з п’ятьма іншими областями України — Київською, Одеською, Херсонською, Черкаською і Чернівецькою — потрапила до пілотного проекту «Укрпошти». Це новий, альтернативний формат, покликаний забезпечити якісне обслуговування краян. Зокрема, мобільна бригада надаватиме три види послуг: поштові, банківські та торговельні.

Згадаймо, що протягом останніх трьох років банки відчутно скоротили у селах свою мережу.

На Закарпатті 504 села, де мешкає менше двох тисяч жителів, але там — понад 350 тисяч жителів. А загалом в Україні таких сіл понад 26 тисяч і більш як 10 мільйонів їхніх жителів не мають доступу до таких необхідних установ, як аптеки, банки, магазини побутової техніки тощо. До кінця 2021 року проект масштабують на села та селища по всій території України. Про це стало відомо 5 серпня під час офіційної презентації нових авто пересувних відділень «Укрпошти» за участю Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, міністра інфраструктури Владислава Криклія та гендиректора «Укрпошти» Ігоря Смілянського. До речі, влітку 2018-го проект стартував у Чернігівській області. Жителі маленьких сіл та селищ отримали доступ до повного спектра послуг «Укрпошти» у точці присутності (приміщенні, де надає послуги начальник відділення чи листоноша села), або пересувне відділення приїжджає безпосередньо до їхніх дворів та домівок. Новий формат також дозволяє співробітникам «Укрпошти» працювати в комфортніших умовах і на повну ставку та заробляти на 70 відсотків більше.

Бригада пересувного відділення складатиметься з начальника відділення, листоноші бригади та водія-супроводжувача. У населених пунктах, де навантаження більше, працюватиме постійна листоноша села. Команда пересувного відділення працює на повну ставку та має вищий оклад. Начальник пересувного відділення може отримати від 8000—10925 грн, листоноша — від 5000—7475 грн, водій-супроводжувач — від 7500—10800 грн. А система бонусів та мотивації дозволяє заробляти ще більше.

До кінця року 82 авто «Фіат Добло» обслуговуватимуть усі ці 504 села області. Для кожного села буде розраховано оптимальний графік роботи пошти залежно від потреб населення. До сіл з населенням менше 100 жителів авто заїжджатиме раз на тиждень, до 500 — двічі, до 1200 — тричі, понад 1200 жителів — чотири або й п’ять разів на тиждень залежно від потреби. У день приїзду автівки «Укрпошти» працюватиме і точка присутності (приміщення «Укрпошти» або приміщення, надане сільрадою, де надаватимуть поштові послуги). А у населених пунктах, де навантаження більше, працюватиме постійна листоноша села навіть у дні, коли авто «Укрпошти» не приїжджає.
Уже запускають 12 автівок в Ужгородському, десять — у Мукачівському, три — Хустському і чотири — Іршавському районах.

Пряма мова

«Укрпошта» працює у кожному населеному пункті України. Навіть у селах, які повністю відрізані від цивілізації, навіть якщо там живе 30 людей. Утримувати стаціонарні відділення там нерентабельно. Пересувні відділення — це можливість надати жителям сіл можливість комфортно сплачувати комірне, отримувати пенсії, замовляти та отримувати ліки і товари з інтернет-магазинів, поповнювати мобільний, купувати продукти та побутову хімію, надсилати посилки. І все це не відходячи від домівки. До того ж завдяки цьому сучасному формату співробітники мають можливість працювати комфортно та безпечно у новеньких авто і заробляти у середньому на 70 відсотків більше», — зазначив Сергій Калій.

Ужгород.