Понад 80 відсотків усіх маєтностей, які розкинулися на п’ятдесятьох тисячах гектарів землі, становили прекрасні і у наші дні ліси. А управляв цим добром прадід першого польського космонавта Мирослава Гермашевського.

Аристократ, денді, організатор паризьких турнірів з фехтування Емануель Малинський, син Михайла Малинського, належав до богеми. Дід космонавта Сильвестр завдяки Емануелю мав дуже бурхливе життя. Мандрував від Нью-Йорка через Японію, Париж аж до Петербурга. Разом вони здійснили навколосвітню подорож. Емануель Малинський (1875—1938) був громадянином світу, піонером авіації, приятелював з першими американськими авіаконструкторами, льотчиками братами Райт.

Саме у Зірному старший брат польського космонавта Владислав Гермашевський заразився любов’ю до авіації. Саме він, уже після війни, першим у багатодітній родині стане знаменитим пілотом, а згодом, у 1978 році, найменший у сім’ї Мирослав вирушить до зірок.

Ришард Мозґоль, польський дослідник діяльності та творчості Емануеля Малинського, декілька років тому відвідав Зірне та Березне на Рівненщині. Як сам зізнається, був приємно вражений, що в Березному такий лад у всьому — кругом чистенько, біленько та рівненько. У Зірному збереглися господарські будівлі з маєтку, а про рід Малинських можна дізнатись у Березнівському районному краєзнавчому музеї.

Маєток у Зірному вперше на Волині став електрифікованим, господарі захоплювались технічними винаходами. Навіть французькі газети писали про систему вентиляції, яку Малинські облаштували у приміщеннях, де виготовлявся папір. Тут можна було побачити великі цікавинки для тих часів — один з найперших автомобілів на теренах Волині — кабріолет марки «Форд» та літак, яким Емануель Малинський із Зірного потрапляв у Париж та Лозанну, адже любив розважатися в європейських салонах. Палац у Зірному в жовтні 1903 року відвідала знаменита балерина Клео де Мерод. Згодом, відкинутий француженкою, Емануель так і не одружився. Якщо вірити тогочасним пліткам, танцівницею захоплювалися художники Ґустаф Клімт і Анрі де Тулуз-Лотрек, а також король Бельгії Леопольд ІІ.

У 1911 році Малинський здійснив перший 400-кілометровий політ над Волинню. Як військовий льотчик брав участь у Першій світовій війні. Згодом більшість часу проводив у Швейцарії, де наприкінці життя об’єднав навколо себе дуже цікаву групу французьких та італійських інтелектуалістів. Тридцять останніх років свого життя Емануель Малинський присвятив вдумливому спостереженню за світовим розвитком тогочасного революційного руху. Його погляди мали вплив на розвиток правого ідеологічного руху в Європі. У працях Емануеля Малинського знаходимо пророчі погляди на подальший розвиток світу — вже перед Першою світовою війною передбачив поступ революції. У 1936 році Емануель Малинський в одній зі швейцарських газет писав, що незабаром буде чергова світова війна, в якій переможе комунізм. Наголошував, що революційні погляди ведуть до занепаду світу. Як оригінальний мислитель написав 39 праць трьома мовами — тридцять французькою, сім англійською та дві польською. Малинський співпрацював з консервативними мислителями Франції, Італії, Іспанії, Бразилії. У наші дні його праці вивчають в університетах США.

Рівне.