А фотографії звідти можна сміливо було видавати за знімки з райських іноземних куточків. Утім, останнім часом ситуація кардинально змінилася. Про це йшлося днями в столиці під час круглого столу на тему: «Як врятувати заповідний острів Джарилгач від знищення?», у якому взяли участь громадські та екологічні активісти, представники Міндовкілля, Держекоінспекції тощо.

Як наголосив на заході голова правління ГО «Українська природоохоронна група» Олексій Василюк, у зв’язку з бумом внутрішнього туризму острів Джарилгач, котрий має статус заповідника, переживає безпрецедентний наплив туристів. За його словами, це руйнує природу заповідника, тож необхідні рішучі заходи, щоб врятувати екосистему.

«Головне, що рятує Джарилгач від того, на що перетворилася Кирилівка, це те, що до нього немає сухопутного сполучення. Тільки тому він на сьогодні є найбільшим в Європі незаселеним островом. Але нині там можна побачити десятки тисяч людей, купи сміття», — наголосив він.

Він зазначив, що в акваторії навколо острова нещодавно прикордонники вилучили 100 знарядь лову та звільнили з сіток 700 крабів, занесених до Червоної книги.

Як зазначила народний депутат Альона Шкрум, лише за останні кілька років, які вона досліджує проблематику Джарилгача, ситуація істотно погіршилася.

«Нині там ходять великі пороми, переміщається велика кількість туристів. Стала критичною ситуація з біотуалетами, з пластиком, забрудненням, з великою кількістю людей, для яких просто немає жодних умов, щоб вони там перебували, ночували, харчувалися, готували їжу», — наголосила вона.

Учасники круглого столу закликали владу встановити контроль за кількістю відпочивальників та їх пересуванням островом. На їх переконання лише це врятує унікальне місце на Херсонщині від знищення.