Саме так сталося у початковій школі № 260, що на столичних Теремках. Мама першачка Ірина Сорока, коли оформляла свою дитину в навчальний заклад, звернула увагу на стіни не зовсім приємного кольору і вирішила їх якось оживити. Оскільки сама займається малярством, кинула заклик своїм колегам по пензлю, а до того переговорила з педагогічним колективом. Там були лише «за».

Так розпочався соціальний арт-проект «Трансформація». Відгукнулися майже 30 художників, спочатку розробили концепцію й ескізи, а згодом на волонтерських засадах розписали стіни. Один із поверхів оформили за допомогою яскравих принтів, до іншого застосували автентику, і на стінах з’явилося петриківське панно. Вийшло яскраво і позитивно, тож, завітавши першого вересня до школи, учні були вражені таким арт-простором, а вчителі зазначають, що в роботах стільки душі й натхнення, що діти це обов’язково відчуватимуть і надихатимуться такою красою.

Тим часом пані Ірина вирішила не зупинятися.

— Проект «Трансформація» може мати продовження, якщо нас почують! Як автор задуму готова до діалогу та пропозицій, готова ділитися досвідом та співпрацювати з тими, хто бажає змінювати сьогодення, — каже Ірина і наголошує, що

«Трансформація» — це меседж суспільству про те, що державна школа, яка давно не знала серйозного оновлення, може відійти від стереотипів та бути іншою, цікавішою, і нести ідею української ідентичності й поняття мистецтва в цілому.

Фото надано автором.