Два в одному: іграшки із сіна стануть не лише цікавою прикрасою новорічної ялинки, а й символом Різдва.
Салон майстрині Наталії Гаврилюк із села Глушкова Городенківського району в ці грудневі дні перетворився на справжнісіньку майстерню. Господиня організовувала тут майстер-класи для всіх охочих. Першими освоїти виготовлення ялинкових прикрас прибули малята із проблемних сімей. Їх привели працівники районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Школярів спочатку пригостили пампушками і чаєм, а потім майстриня стала розпитувати, що вони знають про традиції святкування Нового року, Різдва. Вона наголосила на тому, що сіно, солома завжди асоціювалися із зимовими святами. Навіть у колядці співається: «У яслах сповите маленьке дитя...» — тобто, перші години життя маленького Ісусика минули в оточенні пастухів і тварин, позаяк його земну Матір Божу Марію не пустили на заїжджий двір. Тож сіном і соломою християни здавна прикрашали свої домівки напередодні Різдва Христового. 
Ми вже знаємо, що за східним календарем 2014-й вважається Роком Коня, тож, щоб його задобрити, потрібно неодмінно мати напередодні свят щось таке, що полюбляє ця тварина.
Послухавши урок, дітлахи з радістю взялися виготовляти іграшки. А духмяне сіно на столі додавало святкового настрою. 
Отож, треба взяти жмут сухої трави, перев’язати міцним шнуром чи ниткою так, щоб сформувати голову майбутнього янгола, надаючи їй округлої форми. Далі розправити й обрізати кінці, щоб утворилося тіло. Для крил беремо новий жмут трави і перев’язуємо посередині. Обрізаємо ножицями кінці і примотуємо ззаду до тулуба. Залишилося виготовити ще німб: ниткою акуратно обкручуємо трішки сіна і кріпимо до голови. Янгол готовий! Так само можна зробити і пташку. 
До речі, ще є час виготовити іграшку—символ року та увінчати нею ялинку. Або на Новорічних канікулах зробити такі обереги родичам та друзям до свята Різдва.
Івано-Франківська область.
 
На знімку: янгол із сіна: і традиції, і символи.

Фото автора.