У ніч на вівторок, 8 вересня, у Києві жорстоко побили колишнього політв'язня Кремля, 49-річного кримського громадського активіста Володимира Балуха. Його знайшли зранку в столичному Гідропарку з тяжкими травмами – зі зламаною рукою і ключицею, важкою черепно-мозковою травмою і госпіталізували до лікарні швидкої допомоги. Наразі потерпілого прооперовано, він перебуває в реанімації у тяжкому стані. 

Правоохоронці кваліфікували злочин як "розбій". За фактом заподіяння тілесних ушкоджень Балуху слідчим відділом Дніпровського управління поліції м. Києва розпочато кримінальне провадження за ч. 4 ст. 187 Кримінального кодексу України (розбій), повідомили у Відділі комунікації поліції Києва. Зібрані відомості за цим фактом внесено до ЄРДР. За даними поліції, у постраждалого зникли мобільний телефон і банківська картка. Для розслідування обставин події створено слідчу групу з найдосвідченіших та висококваліфікованих працівників поліції. Правоохоронці відпрацьовують місце скоєння злочину, встановлюють свідків та очевидців цієї події, поліцейські перебувають у лікарняному закладі, щоб поспілкуватися з потерпілим, тільки-но отримають дозвіл лікарів. 

У рамках досудового розслідування правоохоронці встановили, що Балух у компанії 10-15 осіб відпочивав у одному із закладів на території столичного Гідропарку. Востаннє його бачили близько півночі. У столичній прокуратурі заявили, що тримають на контролі розслідування кримінального провадження, розпочатого за фактом заподіяння тілесних ушкоджень Володимиру Балуху. "Досудове слідство триває. Вживаються всі необхідні заходи, спрямовані на встановлення обставин, за яких потерпілий отримав тілесні ушкодження, та осіб, які можуть бути до цього причетні", – повідомили у прес-службі прокуратури міста Києва.

Нападом на Володимира Балуха стривожені в Офісі Президента України. "Офіс Президента вкрай стурбований інформацією про напад на колишнього політв'язня Володимира Балуха. Його жорстоко побили цієї ночі – фактично в річницю його звільнення з полону. Зламані рука та ключиця. За повідомленнями лікарів, загрози його життю немає, – йдеться у повідомленні на офіційному сайті глави держави. – Вимагаємо від Національної поліції швидкого та повного розслідування цього злочину. Наразі немає підтверджених даних, які свідчили б про те, що в нападу міг бути політичний мотив. Але всі версії мають бути ретельно перевірені, зокрема політична".

Тим часом столичні поліцейські розшукують свідків побиття Володимира Балуха. Всіх, хто має інформацію, яка може допомогти в розкритті цього злочину, просять звернутися до Дніпровського управління поліції (вул. Червоноткацька, 2) або зателефонувати за такими номерами: 093-332-22-66; 097-085-86-04 або 102.

Напад на Володимира Балуха стався якраз у річницю його звільнення з кремлівського полону разом з іншими 35 незаконно ув'язненими українцями – 7 вересня 2019 року, в рамках масштабного обміну утримуваними особами з Росією.

"Голос України"

Фото Shutterstock