Для британців, які втомились від буденних смаків, Ольга стала свіжим ковтком повітря. Вона полонила їхні серця та шлунки простими і смачними українськими стравами. Якщо раніше за кордоном думали, що наша кухня — щось важке і калорійне, то тепер ці скептики готують зелений борщ, випікають пампушки з часником, ліплять вареники та накладають фарш у капустяний лист.

Ім’я Ольги Геркулес знайоме шанувальникам британських телепередач про куховарство та читачам лондонських часописів. Наприклад, зі сторінок газети «The Guardian» завдяки дівчині можна дізнатися, як засолити огірки в трилітровій банці або приготувати смачнючу кабачкову ікру. Її рецепт борщу опублікував «The New Yorker». Вона розробляла страви для програм знаменитого Джеймі Олівера та працювала шеф-кухарем лондонського ресторану.

А ще Ольга відкриває багатогранний світ нашої національної кухні у своїх книжках. Її дебютна збірка «Мамушка» одразу стала бестселером в Англії, розійшлася накладом у понад 100 тисяч примірників та була перекладена п’ятьма мовами. А авторці принесла популярність та звання кулінарного відкриття 2015 року.

Ольга Геркулес народилась  у Каховці на Херсонщині, мешкає нині у столиці Великобританії. А за кулінарним натхненням для своєї третьої книжки приїжджала саме до нас, на Полісся.

Чи не в кожного в селі є літня кухня, яка «оживає» в теплу пору і збирає за обідом та вечерею всю родину. Ось цьому українському феномену й присвячена нова книжка Ольги. У ній письменниця розповідає історії зі свого дитинства та ділиться колекцією літніх рецептів. Про деякі вона дізналася в Удрицьку Дубровицького району, зокрема від Ніни Стахнюк.

«Ніна Борисівна виявилась дуже гостинною та приємною людиною, а ще — дивовижною кулінаркою! Три рецепти, якими вона щедро поділилася зі мною, опинились у збірці «Summer Kitchens», — каже Ольга Геркулес. — Вона зробила неймовірні деруни. До дрібно натертої картоплі додала дріжджі і трохи борошна. Всередину поклала сир з кропом. А сусідка пані Ніни робить такі деруни з квасолею. Господиня також приготувала вареники з чорницями та найсмачніші оладки з кабачків».

Дубровиця
Рівненської області.

Фото надано автором.