9 вересня учасники консультацій Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі домовилися провести 10 вересня спільну інспекцію в районі населеного пункту Шуми. До групи увійшли представники української сторони, ОБСЄ, СЦКК та ОРДЛО.

Як повідомили в Офісі Президента, домовленість досягнуто «з метою спростування фейків та недопущення нових провокацій».

Народний депутат Єгор Чернєв («Слуга народу») на своїй сторінці у Фейсбуці написав: «Можна багато на що заплющувати очі, але не на ганьбу для наших воїнів. Тим паче руками українських представників. І будь-які пояснення тут зайві. Якщо в догоду політичній доцільності занадто часто наступати на свою честь, то скоро її не залишиться. Можна лише уявити, як почуватимуться бійці 503-го батальйону морської піхоти ЗСУ, коли по їхніх позиціях прогулюватимуться бойовики. І це при тому, що інспектування буде одностороннім, як звіт перед ворогом».

«Вважаю таке рішення антиукраїнським», — наголосив Єгор Чернєв. Народний депутат Дмитро Наталуха («Слуга народу») також розкритикував домовленості про спільне патрулювання з бойовиками, про що заявив на своїй сторінці у Фейсбуці.

У заяві, розміщеній на сторінці «Голосу» у Фейсбуці, зазначається: «Допуск на українську територію військової інспекції представників «ДНР», які нахабно заявляють про намір перевірити дотримання лінії розмежування біля населеного пункту Шуми, фактично означає легітимізацію терористів. Попередні інспекції Спільного центру контролю та координації здійснювались представниками України та Росії — двох держав. Представники терористичної організації на інспектування української території допускаються вперше».

Представники незаконних збройних формувань в ОРДЛО зірвали «інспектування» в районі Шумів. В Офісі Президента зазначили: «Станом на ранок сьогодні отримали від них низку вимог, що суперечать одна одній, спотворюють характер домовленостей про режим припинення вогню та ще більше принижують ОБСЄ як авторитетного та об’єктивного посередника. Саме тому погодженого в межах безпекової підгрупи ТКГ винятково «одноразового інспектування» винятково однієї точки не відбудеться. У зв’язку з постійною зміною запитів російської сторони».

В Офісі Президента резюмують: «Враховуючи все це — фактичну відмову Росії та представників незаконних збройних формувань в ОРДЛО дотримуватися досягнутих домовленостей і працювати на основі здорового глузду заради підтвердження правдивих фактів щодо ситуації на лінії розмежування — констатуємо, що інспекція в районі Шумів Донецької області наразі не може бути проведена».