Цьогорічна програма «ДМФ-2020», що впродовж двох днів тривав в онлайн-режимі, включала 18 дискусій та воркшопів від українських і зарубіжних експертів з Великої Британії, Грузії, Угорщини, Естонії, Франції, Чехії, Швеції, Польщі, Нідерландів та інших країн.

Спікерами заходу, об’єднаного загальною темою «Співпраця під час ізоляції», виступили представники провідних медіа та громадських організацій, органів місцевої та державної влади, регуляторів, а також правозахисники і аналітики.

Відкриваючи форум у студії «Громадського» в Києві, голова ГО «Донецький інститут інформації» і глава оргкомітету Олексій Мацука зокрема зазначив, що «Донбас медіа форум» цього року відбувається онлайн, але мета організаторів незмінна — заохочувати дотримання стандартів журналістської етики, підтримувати незалежну журналістику, допомагати дискусії про роль і цілі сучасної української журналістики в Донбасі.

«Нам необхідно залучати й увагу наших аудиторій до розуміння нашої професійної діяльності й тих принципів, за якими ми щодня проводимо новини, — сказав глава оргкомітету. — Все це є цілями форуму й цього разу, незважаючи на пандемію та самообмеження».

Заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко зосередив увагу на чотирьох актуальних для медійної сфери в Україні питаннях, що включали безпеку журналістів, стандарти журналістики й проблему дезінформації, інформаційну реінтеграцію Криму і Донбасу, підтримку медіа.

Тимчасовий повірений у справах США Крістіна Квін у своєму відеозверненні наголосила, що цей форум відбувається у критичний для України час, коли подальша агресія Росії накладається на глобальну пандемію. Цей виклик підкреслює важливість зростаючої потреби в точній інформації, яка заслуговує на довіру.

«Дух «Донбас Медіа Форуму» полягає в об’єднанні людей навколо подолання кризи і несприятливих факторів, забезпеченні ЗМІ й журналістів тими інструментами, які можуть дати відповідь на нові виклики, що виникають перед громадами», — наголосила Крістіна Квін.

Посол Європейського Союзу і глава Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас заявив, що ЄС підтримує незалежні й неупереджені медіа в Україні. За його словами, Євросоюз вітає ініціативи, які спрямовані на подолання поширення неправдивої інформації.

Чималий інтерес викликала й прес-дискусія «Влада та журналісти: через діалог до порозуміння», що відбувалася за участю голови Донецької облдержадміністрації Павла Кириленка і голови Луганської облдержадміністрації Сергія Гайдая.