Відзначення Дня міста Надвірної з нагоди 431-ї писемної згадки відбувалося у нетрадиційному досі форматі. Звичних для такого свята масових заходів не проводили через карантин. Помаранчева зона накладає свої обмеження. Однак цей рік запам’ятається надовго. І виставою «Солодка Даруся», і волейболом, і традиційним футбольним турніром на кубок «Карпатська осінь», фінал якого відбувся минулої неділі.

«День міста Надвірна — ще один привід зізнатися в любові, згадати, за що ми її цінуємо та чому пишаємося, відчути всю гармонію рідного краю. Відзначаємо 431-шу річницю від першої писемної згадки про місто, однак у розрізі історії воно може бути значно старшим. Ці відкриття ще попереду», — наголосив у вітальному слові народний депутат Зіновій Андрійович.

Своє відеозвернення Зіновій Андрійович записав у замку Краснодвір, від якого й починалася історія міста. На свято тут відбулися знакові події. Їх через карантинні обмеження не могли побачити багато людей, тож поширювали в записі різними способами.

Насамперед концерт міського естрадно-духового оркестру. А також на території замку «Надвірнянський туристично-інформаційний центр» та міська художня школа вперше провели благодійний мистецький аукціон. У пленері взяли участь художники Михайло Дейнега, Уляна Худяк, Дмитро Угринюк, Тарас Угринчук, Олег Замора, Микола Гаврилюк, Юрій Остафійчук, Юрій Боринець (на знімку праворуч), Любомир Худяк. Незвіданий, таємничий замок-цитадель вони перенесли на свої полотна, передали захопливий дух старовини.

Народний депутат Зіновій Андрійович (на знімку ліворуч) (випускник художньо-графічного факультету Прикарпатського університету), виконувач обов’язків міського голови Тарас Пекарський, начальник відділу культури, молоді і спорту РДА Олександр Зварчук, директор художньої школи Жанна Бондаренко та інші поціновувачі мистецтва високо оцінили представлені роботи. Всі картини продано. На виручені кошти продовжать археологічні та наукові дослідження замку.

Усі заходи відбулися в рамках проекту «Ревіталізація замку Краснодвір: створення центру інтерпретації історії міста Надвірна», що впроваджується за Програмою підтримки ініціатив місцевих карпатських громад. Її реалізує Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон—Карпати—Україна» спільно із Міністерством розвитку громад і територій, Львівською, Закарпатською, Івано-Франківською, Чернівецькою ОДА.

Надвірна — місто нафтовиків. Тож у День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості віддали шану працівникам, котрі своєю важкою і клопіткою працею розвивають район та Прикарпаття.

«Надвірна багата на талановитих, щирих і працьовитих людей, котрі роблять наше місто неповторним та прекрасним. Ми — міцна сім’я, де кожен приходить на допомогу, де завжди можна знайти підтримку чи отримати слушну пораду», — акцентував Зіновій Андрійович та подякував працівникам кожної галузі за їхній вклад у розвиток міста.

І штрихом згадаємо виставу «Солодка Даруся», яка, власне, й відкривала святкування Дня міста. Як спогад про гірку історію краю, як привід задуматися над людською ментальністю. Як нагадування про те, що вибір робити завжди важко. Актуально не тільки у відображених у постановці післявоєнних часах, а й нині — коли знову стоїмо перед вибором.

Івано-Франківська область.

Фото з сайту Надвірнянської міськради.