Урочисте відкриття навчань розпочалося з офіційної зустрічі командувачів Військово-Морських сил України та Румунії — контр-адмірала Олексія Неїжпапи та контр-адмірала Міхая Панайта на території Ізмаїльського морського вокзалу.

Навчання серії «Ріверайн» відбуваються втретє і мають на меті відпрацювання спільних дій багатонаціональних катерних тактичних груп в акваторії річки Дунай для підвищення рівня їх взаємосумісності та спроможностей. Окрім набуття нового досвіду та підтримки навченості, подібні заходи надають можливість спільних тренувань з державою-членом НАТО, що допомагає українській стороні об’єктивно оцінити власний рівень сумісності.

— Ці щорічні військово-морські навчання засвідчують дружбу і партнерство наших країн, їх розуміння важливості забезпечення безпеки у річкових секторах і протоках. Вони стали гарною нагодою підвищити рівень взаємосумісності, вдосконалити спроможності, якісно тренувати сили та застосовувати міжнародні стандарти взаємодії. Сучасні загрози показують нам, що діяти потрібно разом, адже так ми набагато міцніші, — наголосив очільник національного флоту контр-адмірал Олексій Неїжпапа. — Дунай — одна з найбільших у Європі судноплавних артерій, по фарватеру якої проходить державний кордон між Україною та Румунією. «Ріверайн-2020» — це наша відповідь на виклики та загрози в акваторії річки Дунай.

Особливістю цьогорічного «Ріверайну» є залучення військово-морськими силами Румунії до участі в навчаннях мінного тральщика, завданням якого є протимінне забезпечення дій основних сил в акваторії річки Дунай. Окрім того, в навчаннях задіяні артилерійські катери обох держав-учасниць, катери Морської охорони Державної прикордонної служби України.

Урочисті заходи та спільні тренувальні дії відбуваються з дотриманням вимог чинного законодавства щодо протиепідеміологічної безпеки.

Служба зв’язків з громадськістю командування Військово-Морських сил Збройних Сил України.

Фото Служби зв’язків з громадськістю  командування Військово-Морських сил Збройних Сил України.