Заяві присвоєно № 29341/20. Про це повідомляється на сайті юридичної компанії «Сенс Україна», яка забезпечує його захист.

«Андрія Антоненка і ще двох осіб затримали 12.12.2019 року за підозрою у вбивстві після помпезного брифінгу високопосадовців. Згодом обіцяні докази виявилися голослівними припущеннями й наклепом», — йдеться у повідомленні.

Заяву до ЄСПЛ подано у зв’язку з порушенням Україною статті 5 і параграфа 2 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Далі за кожним із пунктів адвокат Антоненка наводить свої аргументи. Зокрема, вказується на невідповідність часу затримання підозрюваного із зазначеним у документах слідства, порушення процедури затримання. Також заявники стверджують: повідомлення про підозру було необґрунтованим, оскільки воно ґрунтувалося «винятково на подібності в манері ходи із ймовірним злочинцем на відео».

Окремо в заяві наголошується на висловлюваннях високопосадовців під час публічного брифінгу у МВС 12 грудня минулого року, на якому було оголошено про затримання підозрюваних в убивстві журналіста Павла Шеремета. Наприклад, у виступі Генпрокурора пролунала фраза: «Встановлені особи, власне, вчинили злочин». А заступник начальника Нацполіції говорив про затриманих як про «відомих нам за минулими злочинами».

Заявником це розцінюється як порушення презумпції невинуватості й прямий вплив на слідчих суддів.