Діти підростають, потребують дитсадків і шкіл. У цьому районі на 1 вересня зареєстровано 9856 учнів, які навчаються у 31 школі.

Голова Рокитнівської районної ради Анатолій Кінчур (на знімку) розповідає, що розвиток освітянської галузі в районі, розв’язання її проблем — серед пріоритетних для районної влади — представницької і виконавчої, а також для депутатського корпусу району.

— Ми намагаємося спільно й оперативно розв’язувати освітянські проблеми, — каже Анатолій Кінчур. — А проблеми є. Бо окремі школи вже стали «тісними». Так, у селі Карпилівка до школи ходить утричі більше дітей, ніж вона може прийняти.

Подібна ситуація і у селі Березове.

— Тож депутати проголосували за те, щоб з районного бюджету виділити кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації на добудову шкіл у селах Хміль, Біловіж, Карпилівка, а також 100 тисяч гривень на ескізний проект школи в селі Березове, — продовжує Анатолій Кінчур.

Великі проблеми з учнівськими місцями й у навчальному закладі сусіднього до райцентру однойменному селі Рокитне. Заклад має статус аграрного ліцею. Через тісноту частина сільських дітей змушена щодня ходити в третю школу райцентру.

Сюди також довозять на навчання дітей ще й із сіл Старики та Лісове. А в сусідній до третьої школи Рокитнівській гімназії теж багато дітей у класах. Тому всі життєві аргументи на користь того, щоб або побудувати нову школу, або добудувати корпуси аграрного ліцею, щоб повернути дітей на навчання в рідне село, чого прагнуть і їхні батьки.

— Дуже важливо почати будівництво нової школи в цьому селі, — каже голова Рокитнівської районної ради Анатолій Кінчур. — За кошти районного бюджету (понад мільйон гривень) та Рокитнівської сільської ради (100 тисяч гривень) ми скоригували проектно-кошторисну документацію. Виділили з районного бюджету 5 мільйонів гривень на початок будівництва першої черги закладу. На сесії районної ради наш район делегував повноваження з будівництва об’єкта Рівненській ОДА. Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль підписав розпорядження про початок будівництва. А район перераховуватиме свою частку коштів на об’єкт. Згідно з проектом вартість зведення об’єкта — приблизно 150 мільйонів гривень.

Анатолій Кінчур розповів, що в більшості шкіл району за державного фінансування облаштовано внутрішні вбиральні. По школах зробили капітальні ремонти спортзалів, перекриття дахів (у деяких ще тривають роботи) за перехідну освітянську субвенцію та кошти районного і місцевих бюджетів.

Цього навчального року опорна школа № 3 райцентру отримала новий шкільний автобус. Його придбали на умовах співфінансування: 90 відсотків з державного, 10 відсотків вартості — з районного бюджету.

Голова Рокитнівської районної ради Анатолій Кінчур розповів, що в районі діють програми підтримки талановитих дітей, юних спортсменів, серед яких є навіть чемпіони Європи із сумо, вільної боротьби.

Рівне.

Фото надано автором.