Хоча вимоги карантину для всіх однакові, проте не всі ставляться однаково до їх виконання.

У Волочиську діють на свій розсуд

Тільки-но стало відомо про встановлення обмежень, депутати Волочиської міської ради зібралися на позачергову сесію і прийняли свої правила, які не збігаються з урядовими.

У червоній зоні мали би припинити роботу всі заклади освіти, ресторанні та розважальні заклади, заборонений рух громадського транспорту тощо. Проти цих обмежень виступили місцеві підприємці. І їх підтримали депутати, пом’якшивши на свій розсуд карантинні обмеження.

Вони звернулися до державної комісії з ТЕБ і НС і Міністерства охорони здоров’я з вимогою виключити Волочиську ОТГ з червоної зони. Але, не дочекавшись цього рішення, самі дозволили працювати закладам громадського харчування та дитячим садкам. Щодо шкіл, то місцева влада запропонувала їм перенести осінні канікули на час дії жорсткого карантину.

А от щодо роботи закладів торгівлі, побутового обслуговування, непродовольчих магазинів, фітнес-центрів, то для них у місті не встановлюють додаткових обмежень, окрім тих, що раніше діяли в помаранчевій зоні. Так само не хочуть зачиняти ресторани, кафе, бари, кафетерії тощо.

Оскільки поліція мала би фіксувати всі порушення карантину, депутати міськради рекомендували правоохоронцям не притягувати до відповідальності підприємців, які працюють на території громади. Але таким проханням закрити очі на вимоги уряду вони змушують і працівників поліції йти на порушення закону.

Депутати запропонували свій вихід з цієї колізії: якщо правоохоронці все-таки складатимуть протоколи на порушників, то у судах інтереси останніх обстоюватимуть представники новоствореної при міській раді комісії. Але чи готовий суд так само діяти на свій розсуд чи все-таки дотримуватиметься законів держави?

Немає в громаді й істотних обмежень у русі громадського транспорту — на території ОТГ запровадили рейси спецтранспорту, який здійснює перевезення жителів сільської місцевості у райцентр.

А от щодо зупинки потягів, то тут місцева влада не в силі корегувати загальні правила — зупинка потягів на станції Волочиськ заборонена «Укрзалізницею». Втім, депутати вирішили оскаржити і це рішення, звернувшись до міністра інфраструктури з проханням відновити зупинку потягів та продаж квитків з місцевої станції.

Депутати також зазначили у прийнятому рішенні, що воно є обов’язковим до виконання на території Волочиської міської об’єднаної територіальної громади. Однак при цьому не вказали, хто ж нестиме відповідальність, якщо кількість хворих на коронавірус істотно зростатиме.

Тим часом район протягом останніх днів залишається одним із антилідерів, після обласного центру, за кількістю виявлених хворих. А у Волочиській ЦРЛ уже перебувають півтора десятка пацієнтів із підтвердженим діагнозом та ще більш як десять очікують на результати аналізів. І це попри те, що заклад зовсім нещодавно почав приймати таких пацієнтів.

А у Славуті живуть за загальнодержавними правилами

Аж ніяк не всім сподобалися жорсткі карантинні обмеження і в Славуті. Однак там влада не хоче жартувати з хворобою і наражати населення міста на додаткову небезпеку. Школи, садочки, спортивні клуби, ресторани та хостели в місті припинили роботу на два тижні через те, що в попередньому періоді показники зараження коронавірусом перевищили 220 хворих на 100 тисяч населення. Щоб зупинити поширення хвороби, з міста не виїжджає громадський транспорт до інших населених пунктів.

Хоча у батьків виникли проблеми з дитсадками, проте більшість дотримується вимушеної перерви. А от заняття в школах не зупинено, хоча вони й перейшли на дистанційне навчання. В освітян уже є досвід створення блог-класів і роботи початкової школи через Інтернет.

Загалом, як повідомив міський голова Василь Сидор, місто дотримується всіх обмежень у червоній зоні, хоча це непросте випробування для всіх.

Хмельницька область.