Повертаючись до України зі Словаччини через пункт пропуску «Ужгород—Вишнє Нємецьке», який є головним на україно-словацькому кордоні, В. Зеленський зауважив багатокілометрові черги фур. Президент висловив обурення такою ситуацією на кордоні та одразу поставив завдання: міжнародний автомобільний пункт пропуску «Ужгород—Вишнє Нємецьке» має бути включений до Національної програми «Велике будівництво» та наступного року нарешті добудований.

Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко доповів Президенту: черги виникли через те, що на пункті пропуску з боку Словаччини зламався сканер, і тепер пропускна спроможність пункту впала до п’яти вантажівок на годину.

«Вони забирають лише п’ять вантажних транспортних засобів на годину, це на добу — 120 транспортних засобів», — повідомив голова ДПСУ.

Президент України, повідомляє прес-служба глави держави, назвав таку ситуацію неприпустимою, адже водії змушені простоювати на кордоні кілька діб.

«Я не розумію, чому такі питання не можуть вирішити? У нас люди стоять на кордоні шість діб», — сказав він.

Сергій Дейнеко зазначив, що Держприкордонслужба вже залучила МЗС до розв’язання питання скупчення автотранспорту на кордоні.

Очільник МЗС також повідомив, що вже обговорив проблему пропуску транспорту з міністром закордонних справ Словаччини.

Володимир Зеленський поставив завдання уряду та профільним відомствам вирішити питання автомобільних черг на всіх українських пунктах пропуску, де вони спостерігаються.

Заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко зазначив, що для пришвидшення робіт на пункті пропуску  можна взяти за основу проект реконструкції, який було розроблено раніше.

Він передбачає відновлення наявних будівель, спорудження боксу для поглибленого огляду, влаштування пішого переходу, систем відеоконтролю та зважування. Для завершення робіт необхідно 146,7 мільйона гривень. Вісім мільйонів гривень уже передбачено в кошторисі поточного року і їх буде використано для добудови пішохідної ділянки. Завершення об’єкта в повному обсязі та введення в експлуатацію планується у грудні 2021 року.

Глава держави додав, що у проекті реконструкції необхідно передбачити збільшення пропускної спроможності пункту.

Програмою робочої поїздки Президента також заплановано ознайомлення із проектом відновлення Міжнародного аеропорту «Ужгород» та загалом зі станом реалізації в області програми «Велике будівництво».

Володимир Зеленський візьме участь у представленні проекту Стратегії розвитку Закарпатської області до 2027 року та проведе зустріч із представниками провідних компаній Закарпаття.

Крім того, заплановано огляд Президентом об’єктів культурної сфери та пам’яток архітектури в регіоні, які можуть бути привабливі для туристів.

Ужгород.

Фото president.gov.ua.