Про ситуацію у матеріалі «Двовладдя у гетьманській  столиці» 6 квітня розповідав «Голос України». Йшлося про те, що депутати міськради відправили у відставку міського голову Глухова Мішеля Терещенка, але зробили це  так кострубато, що ми спрогнозували: без суду та повернення  пана Мішеля у керівне крісло не обійдеться.

Як гадали, так і сталося

20 серпня Сумський окружний адміністративний суд ухвалив рішення  про поновлення Мішеля Терещенка на посаді. Разом із міським головою  поверталися або намагалися  повернутися  чиновники з його команди, звільнені новим секретарем міськради Юрієм Бурлакою.  Іноді  процес нагадував  жваву  катавасію:  спостерігалися навіть  бійки між чиновниками, бо люди приходили на роботу, а місця, де вони раніше сиділи, були зайняті.

Боротьба за владу у Глухові перемістилася до кабінетів державних реєстраторів. 31 серпня Мішель Терещенко повідомив у Фейсбуці, що керівником Глухівського міськвиконкому  у реєстрі Мін’юсту знову значиться не міський голова, а секретар міськради  Юрій Бурлака. За словами  М. Терещенка, відповідний запис на підставі «фальшивих документів» зробили у сусідній сільській ОТГ, бо державні реєстратори у  Глухові та Шостці на таке б не наважилися.

Під «фальшивими документами» мається на увазі друга відставка Мішеля Терещенка з посади міського голови, за яку у червні знову проголосувала частина депутатів міськради. Законності цього рішення  не визнають депутати-прихильники Терещенка, котрі вважають, що воно знову,  як і в березні, було ухвалене зі значними порушеннями.  Але 3 вересня відбулося ще одне зібрання депутатів Глухівської міськради, на якому повноваження Мішеля Терещенка як міського голови достроково припинили утретє. Юрій Бурлака заявив, що «фантастична команда» опонента, попри все, намагається залишитися при владі, тому Терещенка треба  відправити  у відставку «остаточно».

Нібито сесія, та схоже й на збори

Ті, хто голосував за відставку, вважають зібрання сесією, але їхні опоненти доводять, що насправді відбулася не сесія, а лише депутатські збори. Збори не можуть достроково припинити повноваження міського голови, тому ухвалене 3 вересня рішення,  як і два попередні, незаконне.  

Ситуація знову зайшла у глухий кут, на вихід із якого може вказати лише суд. Але така перспектива стає безглуздою з елементарних  причин: поки суд та справа, 25 жовтня відбудуться місцеві вибори, на яких глухівчани назвуть прізвище нового міського голови. Хто правий станом на сьогодні — це, за великим рахунком, вже не має значення.

Перспективи обратися міським головою Глухова на наступний термін немає ні у Мішеля Терещенка, ні у Юрія Бурлаки. Місцеві політики, з якими  вдалося поспілкуватися, вважають, що обидва навіть не балотуватимуться.  Бо вже висунуто кандидатуру претендента, котрий має у Глухові незаперечний авторитет та недосяжні для інших можливості. Його прізвища ми не називатимемо, аби уникнути агітації чи політичної реклами.

Хто б не став новим міським головою Глухова, йому доведеться розгрібати завали, залишені попередниками,  — від політичних до економічних. За період «двовладдя» постраждали  інтереси чималої кількості людей, і тепер хтось повинен за це заплатити. Заплатити у прямому сенсі — грошима. За словами колишнього секретаря міськради Ольги Демішевої, котра була правою рукою Мішеля Терещенка та керувала містом у періоди його довготривалої відсутності у Глухові, міськрада винна їй щонайменше 100 тис. грн. Це — «чистими», без урахування податків. Відповідне рішення було ухвалено судом, і нова міська влада буде змушена його виконати. Але з чиєї кишені? Найімовірніше, заплатити доведеться міському бюджету, причому не лише Демішевій, а й на іншим посадовцям, звільненим із політичних міркувань.

Село хоче наблизитися до міста

Якщо на попередніх місцевих виборах глухівчани голосували за міського голову, то тепер вони обиратимуть голову  об’єднаної територіальної громади.  До  складу ОТГ, окрім Глухова, увійшли населені пункти кількох сільрад, котрі тепер будуть старостинськими округами. І околиці вже нині оголошують свої вимоги до майбутнього «центрального» керівництва. Зокрема, хочуть, аби в селах була робота, щоб дітей  підвозили до опорних шкіл у місті — туди та звідти, щоб між Глуховом та селами регулярно ходив громадський транспорт, а серед новообраних депутатів ОТГ був паритет між містом і селом.

Саме такими проблемами недалекого майбутнього мала б уже сьогодні перейматися Глухівська міськрада, аби нова влада не нарікала на попередників, котрі «все розвалили». Однак у міськраді тривають баталії між «своїми» та «чужими», які  стали  для земляків фактично однаковими.

Сумська область.

Фото radiosvoboda.org