Такий нині вигляд має КПВВ «Станиця Луганська».

У селищі Сиротине, що поблизу Сєверодонецька, розгорнуто пересувний пункт управління Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Керівництво ліквідацією наслідків масштабних пожеж, координацію сил і засобів, задіяних безпосередньо в рятувальних заходах, здійснює голова ДСНС Микола Чечоткін.

На брифінгу учасників групи, зокрема, наголошувалося: масштабні пожежі кваліфікують як надзвичайну ситуацію регіонального рівня, ними, за попередніми оцінками, пошкоджено понад 11 тисяч гектарів лісів.

«Найскладнішою впродовж 30 вересня і 1 жовт-ня була ситуація в містах Лисичанськ та Сєверодонецьк, де під загрозою загоряння опинились особливо небезпечні об’єкти: водоочисна станція, завод лакофарбових виробів, завод антисептиків, газорозподільчі станції, ПрАТ «Сєверодонецьке об’єднання «Азот» та кілька автозаправних станцій, — наголосив Микола Чечоткін. — Силами ДСНС полум’я вдалося відбити».

Для з’ясування причин виникнення та обставин трагедії, яка вже забрала дев’ять життів, створено 30 оперативно-слідчих груп. Відкрито сім кримінальних проваджень. Загалом слідство розглядає чотири основні версії подій: від самозаймання трави та лісу через погодні умови до поширення вогню після обстрілів бойовиків.

«На цей час верхову пожежу повністю ліквідовано, відкритого вогню практично не спостерігається, — йшлося на брифінгу. — Наразі на ліквідації пожежі задіяно три спеціалізовані літаки ДСНС і гелікоптер. На допомогу луганським рятувальникам прибули підрозділи ДСНС із шести областей. Вирішується питання залучення ще одного гелікоптера. Створено резерв із 100 людей особового складу ДСНС і 20 одиниць техніки».

Для визначення збитків щодо компенсації за зруйноване чи пошкоджене житло, а також обсягів виплат постраждалим чи родинам загиблих буде створено спецкомісію.

Через пожежу поблизу контрольного пункту в’їзду-виїзду у Станиці Луганській, що супроводжується звуками, характерними при детонації боє-припасів, пропуск громадян через лінію розмежування припинено, повідомили в Оперативно-військовому управлінні Східного регіонального управління ДПСУ. Усіх людей, які перебували в КПВВ та поряд з його територією, відведено на безпечну відстань.

Тим часом військово-службовці зі складу Об’єднаних сил разом із керівником благодійної організації «Рух за духовне та національне відродження Донбасу «Пліч-о-пліч» Тетяною Кошель привезли дітям із Новоайдара та жителям віддалених сіл, які постраждали від вогню, одяг, харчі, засоби гігієни тощо. Допомогу отримали юні вихованці Новоайдарської обласної санаторної школи, мешканці сіл Лопаскине та Лобачеве.

Фото прес-служби Луганської ОДА.