Після цукерково-фруктового буму до Дня Святого Миколая, люди готуються до Нового року, за яким і до Різдва недалеко з традиційними двома Святвечорами. 
Цінники змінюються мало не щодня. Порівняно з початком грудня за «старі» гроші можна купити хіба що хліб. Хоча борошно вже подорожчало на гривню—півтори. Наздоганяючи одне одного, буквально за якихось 20 днів «подивували» гречка, рис та цукор — відповідно на 3,4 і гривню з лишком (просто цукор подорожчав ще раніше). В такому еквіваленті додали й усі овочі, за якими до 13 гривень за десяток «докотились» яйця з птахофабрик, а домашні — до 26.
Наразі (через піст) очікує свого часу м’ясо, але недовго, бо щонайменше додасть у ціні на 5 гривень, як уже сталося із живою рибою. Але й це ще не межа. Адже свята тільки наближаються. І хоча містяни ще не «атакують» заклади торгівлі, метушня уже відчувається. Усі намагаються запастися продуктами, які можуть постояти до свят.
Перестрибуючи Новий рік, можна підрахувати, на скільки потягне традиційна різдвяна кутя. Найдешевшим її складником є пшениця — 2,5—3,5 гривні за кілограм, півлітра меду — 30—35, така ж банка лущених горіхів — 15, 200-грамова скляночка маку — 7. Далі — узвар із сушених фруктів (за літрову банку): яблука — 5 гривень, груші — 20, сливи — 30. 100 грамів сушених білих грибів можна придбати за 35—45 гривень. Не дешево, але, як у нас кажуть, беріть і не думайте, бо буде ще дорожче.
Івано-Франківська область.