«Не може бути концентрації всіх можливостей в одних руках», — сказав він під час інтерв’ю, яке дав у свій День народження.

Баланс влади не можна порушувати

Очільник законодавчого органу влади зауважив, що в парламенті представлено різні партії, різні частини країни та різні політичні погляди, тож у стінах Верховної Ради дотримуватися балансу просто. «Але нині все влаштовано так, що маємо і парламент, і Президента, і Кабінет Міністрів, — продовжив він. — Конституція правильно розподіляє ці противаги. І якщо їх не дотримуватися, ми зможемо отримати події, які мали місце в 2013—2014 роках. Тоді баланс влади було порушено. І, треба віддати належне, такі критичні моменти завжди вдавалося вирішувати тільки завдяки парламенту. Тут можна згадати і Декларацію про суверенітет, і прийняття Незалежності. Саме Верховна Рада була точкою зібрання, а іноді й порятунку країни. Можливо, це і доволі гучно звучить, проте це так».

За такого розкладу, на думку Д. Разумкова, особливо важливу роль в історії країни відіграють саме персоналії. На одній і тій самій посаді можуть бути різні люди, наголосив керівник парламенту, і саме від них залежатиме — процвітатиме чи занепадатиме держава. Д. Разумков відзначив, що відчуває відповідальність за кожне рішення, яке йому доводиться ухвалювати на посаді глави парламенту. «Ти маєш це відчувати, ти просто зобов’язаний розуміти, що від твоїх дій залежать часом долі людей та країни». Він підкреслив, що єдиним джерелом влади в Україні є народ.

Ніколи не був прихильником люстрації

Д. Разумков зауважив, що не міг уявити, що обійматиме посаду Голови Верховної Ради. Мовляв, політика завжди була біля нього, але сам він не прагнув зануритися в цей процес. Утім, ні про що не шкодує. «Я чудово розумів, куди йду і яка в мене буде зарплата, — сказав парламентарій. — Водночас, якщо говорити про заробіток, то варто порівняти цю зарплату з тим, що отримують люди в країні. То вийде, мабуть, що це не так уже й мало. Так — всі завжди хочуть отримувати більше. Але зарплата Голови Верховної Ради порівняно із лікарем, який в умовах пандемії відповідає за життя людей, реально не сумірна».

Коментуючи можливість підняття зарплати народним депутатам, Дмитро Разумков висловив переконання в тому, що чиновники мають отримувати не мало, але ці виплати повинні прямо корелюватися з соціальним показниками — або з мінімальною зарплатою, або з прожитковим мінімумом. «Просто так поставити захмарну суму — це абсолютно не показник, — сказав він. — Повірте, якщо людина корупціонер, а заходи, спрямовані на покарання за цей злочин, не працюватимуть, скільки посадовець не отримував би, він візьме хабар, якщо запропонують кругленьку суму. Це ніяк не пов’язано з рівнем зарплати. Це пов’язано з тим, наскільки людина морально й духовно готова до роботи на державній службі. Ну і, звісно, це зона відповідальності правоохоронних органів».

Д. Разумков заявив, що ніколи не був прихильником люстрації. Для тих, хто завжди був біля годівниці, вона стала майже індульгенцією, каже він. Такі люди взяли своє і пішли. Але є й ті, хто знайшов спосіб залишитися й далі «трудитися» для добробуту власної кишені, а не країни. «Водночас, дуже багато людей серед тих, хто потрапив під люстрацію, були добрими і якісними фахівцями. І нині їх немає ким замінити, — продовжив свою думку глава парламенту. — Чиновників ще можна за кілька років навчити виконувати необхідні функції. А от що стосується правоохоронних органів та багатьох інших сфер, у яких гарних спеціалістів відшліфовували десятки років... Тепер їх викинули на вулицю. М’яко кажучи, це неправильно».

Тримаючи рівновагу

Під час інтерв’ю Д. Разумков сказав, що йому достатньо комфортно працюється на посаді очільника глави парламенту і поки що ніхто із народних депутатів не зміг вивести його з рівноваги. Водночас, у цьому скликанні є багато людей, з якими легко працювати. Голова Верховної Ради не називав прізвищ, але зауважив: «Я з повагою ставлюся до тих, хто давно в парламенті. У нас є депутати ще з першого скликання».

Останнім часом у Голови Верховної Ради часто просять прокоментувати заяву Андрія Богдана про те, що наступним Президентом може стати саме нинішній очільник парламенту. У день свого народження Д. Разумков відповів на це запитання так: «Нині я точно не готуюся до президентської кампанії. Мені й тут є чим зайнятися. Є багато роботи, яку треба реалізовувати в стінах парламенту, і вільного часу не залишається. Особливо, з огляду на виклики, які нині стоять і переді мною, як главою парламенту, і перед українським суспільством. Ми бачимо кількість людей, які захворюють щоденно на коронавірус, бачимо економічну ситуацію та інші проблеми, які вимагають реальних дій. Думаю, із побудовою стратегічних планів на майбутнє можна й почекати».

Вл. інф.

Фото зі сторінки Дмитра Разумкова у Фейсбуці.