У далекому 1968 році він — тоді випускник Київського державного університету імені Тараса Шевченка — розпочав трудову діяльність в Інституті держави і права АН УРСР, де пройшов усі наукові щаблі: від молодшого до провідного наукового співробітника, завідувача відділу цивільного і трудового права. 1971 року захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата, а 1984-го — доктора юридичних наук.

А з 1990 року, що називається за покликанням, прийшов на роботу до Верховної Ради. Очоливши групу наукових консультантів при Президії Верховної Ради Української РСР, Анатолій Романович брав безпосередню участь у підготовці доленосних документів, спрямованих на відродження державної незалежності України, в тому числі Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року та Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року, Концепції нового

Основного Закону та проекту Конституції, ухваленого 28 червня 1996 року.

Творча ініціатива Анатолія Романовича проявилася в реорганізованому відповідно до нової Конституції Апараті парламенту, коли на місці групи наукових консультантів постало науково-експертне управління, яке він очолив, а згодом — Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, керівником якого А. Мацюк був до 2005 року.

Із 2006 року Анатолій Романович працює в Інституті законодавства Верховної Ради України вже як радник дирекції, реалізуючи й надалі свій багатющий науково-практичний досвід. Крім того, він блискуче проявив себе на педагогічній ниві, передаючи набуті знання та навики молодому поколінню в Українській школі законотворчості Інституту законодавства Верховної Ради України.

Працелюбність, щирість і готовність прийти на допомогу вже давно стали своєрідною візитівкою Анатолія Романовича, він заслужив беззаперечний авторитет і повагу серед численних колег та учнів. Його творчі здобутки по праву відзначені багатьма нагородами. Він удостоєний почесного звання «Заслужений юрист України», нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. З особливою шаною Анатолій Романович прийняв медаль Верховної Ради «30 років Декларації про державний суверенітет України», в розробці якої він брав безпосередню участь.