Про це у Фейсбуці в середу поінформував новопризначений радник з інформаційної політики нашого представництва у форматі перемовин Україна — ОБСЄ — Росія Олексій Арестович. Раніше блогер та військовий експерт оголосив про своє призначення на цю посаду «з повноваженнями єдиного голосу щодо інформування ЗМІ, міжнародних партнерів та народу України».

Отож у своєму дописі речник нагадав, що 16 вересня 2020 року російська сторона заблокувала роботу трьох із чотирьох підгруп у рамках Тристоронньої контактної групи.

Повноважний представник ОБСЄ, посол П’єр Морель заявив, що питання полягає в базисі переговорів, який би дав змогу зрушити з місця процес виконання домовленостей, досягнутих на вищому рівні в рамках нормандського формату.

«Щойно, завдяки ініціативі української делегації, таким базисом було визнано пропозицію Л. Кравчука створити під егідою ОБСЄ «План дій», що враховує в першу чергу безпекові та гуманітарні питання», — зазначив Арестович.

Українська сторона наголошує, що саме рішення нормандського формату на вищому рівні є основою для послідовного, поетапного і всебічного врегулювання конфлікту. Наступне засідання ТКГ заплановано в період з 5 по 10 листопада.