Мітинг біля Міністерства розвитку громад та територій України.

До незаконних схем залучались «консалтингові» комерційні структури, котрі насправді виконували роль посередників між керівниками або власниками будівельних підприємств та посадовцями ДАБІ. 24 жовтня «Голос України» розповідав про це у публікації «Уряд звільнив керівників держорганів містобудування».

Не всі новобудови безпечні для людей

Дозвільні документи та сертифікати готовності введення об’єктів в експлуатацію видавались попри численні порушення будівельних вимог і норм. Замість того, щоб гарантувати високу якість та безпеку зданих в експлуатацію приміщень, ДАБІ фактично продукувала потенційну загрозу для людей. Так будівельні контролери «віддячували» за зарплату, яку люди виплачували їм зі своїх податків. Але законних заробітків чиновникам бракувало, бо хто повірить, що вони видавали забудовникам дозвільні документи на сумнівні об’єкти безплатно? Саме цим і страшна корупція: хтось за гроші закриває на щось очі, а більшість людей страждає, платить за ницість чиновників дефіцитом родинного бюджету, здоров’ям, а то й життям.

29 жовтня у Києві під будівлею Міністерства розвитку громад та територій України відбувся мітинг. Його учасники протестували проти подальших процесів, що відбуваються у ДАБІ. Нині інспекція перебуває у стані ліквідації, а точніше реорганізації, але люди побоюються, що старі схеми збережуться і в нових структурах.

Вимагали плату за «вхідний квиток»

Як глибоко запустили корупціонери свої щупальця у будівельну галузь, можна зрозуміти на прикладі Сум. Інвестиції в економіку міста забудовників та інвесторів, котрі фінансують спорудження нерухомості, щороку становлять не менше мільярда гривень. Тим часом загальновідомо: де крутяться великі гроші, там рояться корупціонери.

Про сірі схеми, що діють на ринку спорудження та продажу житла в Сумах, кореспонденту «Голосу України» розповів засновник і генеральний директор будівельної компанії «Федорченко» Віктор Федорченко. Його підприємство збудувало стільки житлових багатоповерхівок, що у них можна було б розмістити населення середнього за розміром райцентру. А ще ж — приміщення соціального та промислового призначення, інші будівлі.

— Жоден забудовник Сум не може ввести в експлуатацію завершений будівництвом об’єкт, не купивши «вхідний квиток», — поділився Віктор Михайлович. — Коштує такий від 2,5 до 5 доларів за кожен квадратний метр приміщення, що вводиться в експлуатацію.

Плакати, на яких було написано «5 доларів», тримали й учасники вищезгаданої акції, що відбулась 29 жовтня у Києві під стінами Міністерства розвитку громад та територій України. Напевно, це означає, що такса була затверджена в масштабах усієї держави, і зібрані гроші рухались знизу вгору. І про викриті СБУ «консалтингові» комерційні структури також раніше розповідав мені Віктор Федорченко.

— Винахідливість корумпованих чиновників не має меж, — казав він. — Щоб не брати гроші готівкою, вони знаходять фізичну особу — підприємця і змушують забудовника платити йому нібито за надання правової допомоги, якої насправді ніколи не було.

За словами Віктора Федорченка, він неодноразово скаржився на побори до міськради та безпосередньо міському голові. Після цього керівника міської структури ДАБІ відстороняли від роботи, «поки не вщухне буря», а згодом він повертався у крісло.

Чиновники на третину завищують вартість

— Хто вимагає хабарі від забудовників, той залазить у кишені інвесторів, простих людей, котрі купують житло, — підсумовує Віктор Федорченко. — Бо забудовник не працюватиме собі на збиток. Він змушений підвищувати вартість кожного квадратного метра спорудженого житла.

Іноді, каже генеральний директор будівельної компанії, житло дорожчає майже на третину. Бо те, що місцева влада зобов’язана надавати безплатно, вона продає за «вхідні квитки». І йдеться не лише про корупційні витівки архітектурно-будівельної інспекції. У Сумах уже практично не залишилось жодної земельної ділянки, придатної для розміщення багатоповерхівки. Всю землю розібрали наближені до влади люди, і тепер її доводиться у них викуповувати. Виникають також проблеми із приєднанням новобудов до електричних та газових мереж, інших комунікацій. У цих випадках треба платити величезні гроші за так звані техумови. Через корупційну складову та диктат монополістів нові квартири в українських містах коштують іноді дорожче, ніж у Німеччині чи Польщі. Тому реорганізація ДАБІ — це далеко не все, що потрібно зробити, щоб українська будівельна галузь наблизилась до європейської.

Сумська область.

Фото unn.com.ua.