На знімку: учасники онлайн-конференції.

Понад 500 фахівців обласних центрів народної творчості, управлінь і департаментів культури та відділів культури ОТГ із 16 областей — Київської, Житомирської, Донецької, Луганської, Полтавської, Одеської, Закарпатської, Тернопільської, Харківської та інших, взяли участь в онлайн-воркшопах «Культурна спадщина. Збереження та популяризація в умовах об’єднаних територіальних громад (ОТГ)», що відбулися на базі комунальної установи «Обласний методичний центр культури і мистецтва» Запорізької обласної ради. Саме КУ «Обласний методичний центр культури і мистецтва» Запорізької облради отримав грант у конкурсній програмі Українського культурного фонду «Мережі і аудиторії» на реалізацію проекту, спрямованого на підвищення обізнаності фахівців та пересічних громадян з питань важливості культурної спадщини для розвитку суспільства; навчання представників органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань, які працюють у сфері культури; створення принципово нових підходів до культурного розвитку громад, ОТГ через культурну спадщину.

— Нематеріальна культурна спадщина українського народу — явище унікальне, неповторне і багатогранне. Кожна з наявних у світі культур країн, кожен народ, нація, зокрема й українська, неповторні і є невід’ємною складовою скарбниці світової культури, — каже т. в. о. директора, завідувач відділу КУ «ОМЦКіМ» ЗОР Олена Златова. — Нематеріальна культурна спадщина наразі виступає важливою складовою міжнародного іміджу України, виразом регіональної та локальної культурної ідентичності, що сприяє розвитку туризму та міжнародному визнанню країни.

До об’єктів охорони нематеріальної культурної спадщини віднесено звичаї, обряди, свята, усні традиції і форми вираження, виконавські мистецтва, знання і звичаї, що стосуються природи та всесвіту, знання і навички, пов’язані з традиційними ремеслами, наголошує Олена Златова.

— Під час двох онлайн-воркшопів кожен, через онлайн-платформу Zoom чи підключившись до Ютуб каналу «ОМЦКіМ Запоріжжя», мав змогу послухати виступи фахівців та поставити свої запитання тренерам. Ними виступили спікери з Литви — Юрате Черневічюте, професорка двох вищих навчальних закладів, Вільнюської академії мистецтв, кафедри ЮНЕСКО Культурного менеджменту і політики культури та Вільнюського технічного університету імені Гедиміна, і Катерина Лавринець, доцент факультету креативних індустрій Вільнюського технічного університету імені Гедиміна/міська дослідницька лабораторія Laimikis. lt. З України — Олена Арабаджи, директорка науково-методичного центру з дослідження нематеріальної культурної спадщини народів Приазов’я, проректорка Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, — зазначає Олена Златова, — Олена Петрова, начальник відділу з питань сталого розвитку ГО «Центр сталого розвитку та екологічних досліджень Дунайського регіону» Одеської ОДА, кандидат історичних наук, менеджер проекту Музей української книги, автор проектів-переможців «Дунайські гостини» та «Дністровські гостини», Ганна Філь, тренер-консультант, старший викладач Академії праці, соціальних відносин та туризму, директор Навчально-консультаційного центру SIONAS, PR-технолог, бренд-менеджер.

Усі учасники онлайн-воркшопів та тренери отримають збірки «Методичні рекомендації «Культурна спадщина. Збереження та популяризація в умовах об’єднаних територіальних громад (ОТГ)», «Корисні матеріали з культурного менеджменту щодо збереження культурної спадщини в умовах (ОТГ)» та «Кращі практики зі збереження культурної спадщини в умовах (ОТГ)» (Український та зарубіжний досвід).

Завдяки онлайн-воркшопам «Культурна спадщина. Збереження та популяризація в умовах об’єднаних територіальних громад (ОТГ)» сформовано нові підходи до культурного розвитку громад на основі культурної спадщини.

Фото надано комунальною установою «Обласний методичний центр культури і мистецтва» Запорізької обласної ради.