Олександр Булавін (крайній ліворуч) виступає під час траурної церемонії на меморіальному військовому кладовищі, що біля села Мощена Ковельського району, де перепоховані останки радянських воїнів, знайдені пошуковим загоном «Відродження». Фото зроблено 5 травня 2017 року.
 


Своїми спогадами про Олександра Булавіна на вечорі ділиться депутат Верховної Ради України другого скликання Ростислав Чапюк.

Вечір пам’яті багаторічного керівника обласної організації ветеранів України, члена національних спілок журналістів і краєзнавців України, генерал-майора у відставці Олександра Булавіна, чиє життя два місяці тому обірвав підступний CОVID-19, відбувся у Луцьку в обласній науковій універсальній бібліотеці імені Олени Пчілки.

Ведуча заходу директорка бібліотеки, заслужений працівник культури України Людмила Стасюк розповіла, що Олександр Булавін народився 25 жовтня 1953 року в селі Селець Володимир-Волинського району в сім’ї колишнього фронтовика, голови місцевого колгоспу Олександра Кириловича і сільської бібліотекарки Галини Андріївни Булавіних. Після закінчення Львівського лісотехнічного інституту він певний час працював у лісгоспах області, потім багато років — в органах держбезпеки, остання посада в них — начальник Полтавського обласного управління СБУ.

Олександр Булавін — автор майже двох десятків книжок про розвідників, сотень газетних статей на військово-патріотичну тематику. Деякі з них були виставлені на спеціальному стенді.

Присутній на заході учасник Другої світової війни, голова Володимир-Волинської організації ветеранів України, полковник у відставці Володимир Сєдой зазначив, що Олександр Булавін, очолюючи обласну організацію ветеранів, велику увагу приділяв роботі первинних осередків, часто бував у районах і містах, піклувався про людей, чию юність і дитинство опалила війна.

Перший заступник голови обласної організації ветеранів, заслужений працівник культури України Геннадій Гулько розповів про участь Олександра Булавіна в заходах із вшанування Героїв Другої світової війни і Героїв Праці, в перезахороненні воїнів, які загинули на території області в роки минулої війни, виданню календаря до 75-ліття Перемоги тощо.

Депутат Верховної Ради України другого скликання, голова обласної організації дітей війни Ростислав Чапюк свого часу працював головою колгоспу у Володимир-Волинському районі, добре знав батька Олександра Булавіна, який теж очолював колгосп. Як зазначив Ростислав Степанович, визначальною рисою для батька і сина була любов і повага до людей.

— У всіх конференціях, які проводила наша обласна організація дітей війни, — зауважив Ростислав Чапюк, — брав участь Олександр Булавін. Він був обов’язковою і чесною людиною, вмів співчувати чужому горю, розрадити і допомогти.

Добре слово про Олександра Булавіна також мовили голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор Волинського національного університету Геннадій Бондаренко, доктор історичних наук, військовий історик Олександр Дем’янюк, секретар обласної організації журналістів України Микола Якименко та інші. Всі відзначали активну участь О. Булавіна у військово-патріотичному вихованні молоді, захисті інтересів та прав ветеранів війни та праці.

Бібліотеці було передано примірники книжок Олександра Булавіна, зокрема останньої — «Невидимый фронт Беларуси», яка вийшла цього року у луцькому видавництві «Вежа-друк».

Волинська область.

Фото автора.