Власний бізнес розпочала сім років тому, під час вагітності, коли довелося самій довго підшукувати потрібний одяг. У вересні цього року жінка долучилася до участі у програмі менторської підтримки малого бізнесу, що реалізується за сприяння Проекту USAID «Економічна підтримка Східної України» (Проект USAID).

«Одяг для вагітної дуже важливий. Адже від того, наскільки жінці комфортно, залежить, чи добре почуватиметься її немовля. Мені самій у період вагітності довелося шукати у своєму місті потрібну білизну, сукню, а їх не було... Тому й вирішила відкрити власний магазин. Нині маю дві торгові точки, до яких навідуються не лише жителі Сєвєродонецька, а й покупці із сусідніх міст і сіл. Своїм клієнтам я пропоную товари у широкому асортименті за невелику ціну, оскільки працюю безпосередньо з постачальниками. До речі, весь одяг у мене від українських виробників», — каже Ганна Кравченко.

Підприємниця пропонує жінкам пакет для пологів, одяг для вагітних, для дітей до трьох років, набори для хрестин.

«Ситуації бувають різні, інколи вночі можуть зателефонувати й спитати про потрібну річ. У нас був випадок, коли ми зібрали пакунок для породіллі за 10 хвилин. Але зазвичай жінки приходять завчасно, обираючи навіть колір одягу для немовлят. Маємо в асортименті також ліжка і візочки», — зазначає жінка.

Коли у березні розпочався карантин, Ганні для продажу товарів стали у нагоді сторінки та групи у соціальних мережах.

Участь у програмі менторської підтримки малого бізнесу сходу України дала Ганні Кравченко змогу значно розвинути її бізнес. Менторка Проекту USAID Олена Набокова консультує разом із Ганною десятьох підприємців Донецької та Луганської областей щодо розширення справи, залучення нових клієнтів, написання стратегії розвитку.

«Нині я спілкуюся з іншими підприємницями з цієї програми, дізнаюся про їхній досвід у подоланні викликів. Це дуже важливо під час епідемії. Попри кризу жінки залишаються сильними й продовжують обрану ними справу», — ділиться бізнес-вумен.

Нещодавно Ганна Кравченко уклала угоду з Міністерством соціальної політики України на формування пакунків малюка. Наразі вона — єдина на Луганщині підприємниця, якій доручено таку відповідальну справу.

«Пакунок малюка — це набір для немовляти, який жінка може зібрати у моїй крамниці на п’ять тисяч гривень, отримані від держави як допомога при народженні дитини. Я напряму працюю з постачальниками одягу, ліжок, інших товарів і реалізую лише якісні українські речі. Укладену з міністерством угоду вважаю своєю перемогою, виходом на новий рівень. Сподіваюся, що тепер отримуватиму ще більше замовлень, і це сприятиме розвитку мого бізнесу», — наголошує підприємниця.

Вона мріє про створення центру дитячого розвитку, в якому діти би навчалися та готувалися до школи. У найближчих планах — записати відеокурс порад для жінок щодо правильного вибору білизни у період вагітності та інших речей, на які варто звертати увагу.

Ганна вірить: якщо робиш свою справу з любов’ю і натхненням, то успіх обов’язково прийде.

Грантова та освітня допомога підприємцям на сході України надається Проектом USAID у рамках інформаційної кампанії «Схід економічних можливостей», яка покликана привернути увагу всієї України до потреб і можливостей сходу. Адже ще ніколи у регіоні не було стільки ініціатив, спрямованих на підвищення рівня життя населення, розвиток бізнесу й відновлення інфраструктури. І такої кількості проектів, здатних залучати інвестиції та допомагати регіону стати сильнішим і привабливішим для життя й роботи.

Луганська область.

Фото автора.