Гуманітарна підгрупа Тристоронньої контактної групи із врегулювання конфлікту на Донбасі через позицію російської сторони не змогла добитися під час відеоконференції у вівторок обговорення питання обміну взаємно утримуваних осіб та пошуку безвісти зниклих осіб. Про це йдеться в дописі на сторінці у Фейсбуці «Українська делегація для участі у Тристоронній контактній групі».

Зазначається, що російська сторона попри раніше досягнуті домовленості відмовилася пропустити мешканців Луганщини в обидва боки за лінію розмежування, щоб вони могли скористатися послугами Центру надання адміністративних послуг, відділення «Ощадбанку» та банкоматами на КПВВ у Щасті, пояснюючи відмову дрібними технічними деталями.

Водночас в українській делегації поінформували, що на переговорах вдалося досягти певного просування в обговоренні умов розблокування російською стороною роботи КПВВ. І анонсували обговорення конкретних умов у середу, 11 листопада, під час засідання ТКГ на рівні очільників делегацій. Проте на момент верстки номера підсумкової інформації щодо переговорів ще не було.

Нагадуємо, відповідно до рішення командувача Об’єднаних сил, з 8.00 10 листопада на усіх КПВВ у районі проведення ООС відновлюється пропуск людей і транспортних засобів через лінію розмежування.

А ось робота політичної підгрупи ТКГ виявилася продуктивнішою. На її засіданні обговорили «План дій» щодо мирного урегулювання ситуації на Донбасі, запропонований українською стороною. Покрокова інструкція, презентована раніше головою нашої делегації у форматі переговорів «Україна — ОБСЄ — Росія» Леонідом Кравчуком, починається з припинення конфлікту і демілітаризації ОРДЛО, аби створити там умови для проведення місцевих виборів 31 березня 2021 року.

При цьому, як зазначив речник української делегації, «певне здивування» викликало твердження російської сторони, що нібито представники офіційного Києва обіцяли його затвердження парламентом. Але після нагадування, що переговорники можуть лише надавати рекомендації, а не гарантувати ті чи інші законодавчі ініціативи, бесіда повернулася в конструктивне русло. «Ще зарано говорити про результати, але, принаймні, можна сказати, що український «План» взято за основу», — йдеться в повідомленні.