За добу (18.11) було виявлено 12 496 нових випадків, померли 256 осіб, одужали 8 096 українців. Найбільшу кількість дебютів зареєстровано у Києві (1 213), Дніпропетровській (1 023), Черкаській (800), Київській (774) та Запорізькій (708) областях. За інформацією МОЗ, лише у восьми областях заповнюваність медичних закладів пацієнтами із підтвердженими випадками та підозрою на COVID-19 не перевищує показник 50%.

Під час онлайн-брифінгу очільник МОЗ Максим Степанов зауважив: пандемія викрила всі проблеми медичної системи України. Він наголосив, що починати «реанімаційні дії» потрібно зі збільшення заробітної плати медичного персоналу. За його словами, міністерство вже запровадило надбавки медичному персоналу. Але передбачених у бюджеті на 2021 рік на медицину грошей не вистачить на підвищення зарплат лікарям, тому він просить збільшити витрати.

«Тих коштів, які закладені в першому читанні на медицину, з огляду на наші розрахунки, їх недостатньо. Ми сподіваємося, що народні депутати під час розгляду бюджету в другому читанні внесуть відповідні поправки, які дадуть змогу профінансувати медицину на тому рівні, якого вона потребує. Це наша життєва необхідність. Ми вже цього року побачили, що таке недофінансування медицини», — сказав Степанов.

Нагадаємо, у проекті держбюджету-2021, за який у першому читанні проголосував парламент, на сферу охорони здоров’я передбачається 156,1 млрд грн (4,2% ВВП). Тоді профільний міністр наголошував на збільшенні цієї статті видатків вдвічі...

Тим часом у країні тривають дискусії стосовно необхідності та ефективності карантину вихідного дня. МОЗ наполягає на тому, що жорсткі обмеження у суботу та неділю дадуть можливість стримати навантаження на систему охорони здоров’я. Проте чи виправдаються такі сподівання за умови дотримання передбачених карантином вихідного дня обмежень, стане відомо наприкінці поточного місяця.

У свою чергу глава Кабміну Денис Шмигаль заявив, що Україна сподівається отримати вісім мільйонів доз вакцини проти вірусу COVID-19 орієнтовно в другому кварталі наступного року. Зауважимо, раніше ВООЗ повідомила, що перші поставки вакцин відбудуться в обмежених масштабах у першій половині 2021-го.